Breukel in de hel van Pieter Hugo

Koos Breukel – nog steeds druk met een nationaal portretmuseum – kreeg deze week een verrassing met de post: een afdruk van een portret dat de Zuid-Afrikaanse fotograaf Pieter Hugo twee jaar geleden van hem maakte. Hugo bewerkte Breukels portret op de wijze die hij hanteerde voor het boek There’s a Place in Hell for Me & My Friends.

Dat boek is een serie close-up portretten van blanke Zuid-Afrikanen waarin Pieter Hugo via een digitaal proces kleurafbeeldingen heeft omgezet in zwart-wit en de kleurkanalalen heeft gemanipuleerd om het pigment in de huid te benadrukken. Huidbeschadigingen worden hierdoor extra naar voren gehaald. Deze portretten vormen niet alleen een contrast met het populaire schoonheidsideaal, ze laten vooral zien dat verschillen gebaseerd op huidskleur nergens op gebaseerd zijn.

Pieter Hugo stuurde het portret uit dankbaarheid jegens Breukel omdat deze een studio voor hem had geregeld toen de Zuid-Afrikaan twee jaar geleden een tentoonstelling had in Fotomuseum Den Haag.

Breukel heeft intussen een stichting opgericht die werkt aan de oprichting van een ‘National Portrait Gallery’. Het gebouw van de voormalige Valeriuskliniek is onlangs afgevallen als mogelijke locatie vanwege te hoog oplopende kosten. ‘Maar er is veel ruimte beschikbaar,’ aldus Breukel over de kansen voor zijn plan in Amsterdam. Samen met organisatie-talenten Hedy van Erp en Lotti Pronk, en het bureau Lots of People, werkt hij de plannen verder uit.

Het boek There’s a Place in Hell for Me & My Friends is momenteel niet voorradig in de PhotoQ Bookshop, maar kan wel worden nabesteld.