Breukel portretteert Freud

Op voordracht van David Dawson, Freuds persoonlijke assistent, kreeg portretfotograaf Koos Breukel toegang tot de oude, vermaarde schilder Lucian Freud.
Breukel had Dawson in Den Haag geportretteerd en tijdens een recente opdracht in Londen gaf hij hem een afdruk. Omdat hij een zwak heeft voor de portretten van Lucian Freud, vroeg hij Dawson of het mogelijk was om de schilder te fotograferen. ‘Misschien over een half jaar, hij is druk aan het werk en laat normaal niemand toe’, was het antwoord.

De volgende ochtend kreeg Breukel een telefoontje van Dawson. Of hij ‘a quick photograph’ van Freud willde maken. In het atelier van de oude meester werd de fotograaf onopvallend ‘gescreend’. Freud vroeg hem wat hij bedoelde met de term ‘een eerlijk portret’ met betrekking tot de foto van Dawson. Breukel gaf blijkbaar het juiste antwoord en Freud zei dat hij hem overal in het huis mocht fotograferen.

Breukel vertelt dat Lucian Freud verlegen en wat ongemakkelijk poseerde. Hij was gefascineerd door de digitale camera en wekte de indruk dat hij zo’n soort apparaat voor het eerst zag. Ringel Goslinga, sinds 6 jaar Breukels assistent, maakte de foto’s waarop Freud met verbazing naar het toestel zit te kijken.

Lucian Freud (Berlijn 1922), de kleinzoon van Sigmund, is een veelgevraagd portretschilder. Hij maakte zowel portretten van Kate Moss als Queen Elisabeth II. Dat laatste schilderij (van 22 bij 15 centimeter) wordt door veel Britten als een provocatie gezien. De grootste Engelse tabloid The Sun noemde het portret ‘A travesty: it makes her look like one of the royal corgis who has suffered a stroke‘ en meende dat Freud ervoor in The Tower opgesloten moest worden.