Briefje

Een foto slechts ter registratie, is zo’n foto dan wel een foto? Hangt ervan af…

Zomaar een bosje haren op een oud stuk papier. Ze blijven keurig bij elkaar, het totaal is een lok. Met krul. Pikzwarte haren zonder eigenaar, gefotografeerd op 24 november 1964. Een foto die ruim twintig jaar later voor onze voeten waaide.

De willekeurige kijker zal zich na het zien van dit plukje haar meteen het bijbehorende kapsel verbeelden, en pas daarna een denkbeeldig persoon zien. De een neemt een mevrouw waar, de ander een meneer, stijlvol gekleed of in een ordinaire outfit.

De foto zet ons op het verkeerde been. Er blijkt een briefje bij de haarlok te horen, een in 1964 overgetypte aantekening uit 1821, destijds door ene mevrouw Noveraz in sierlijk handschrift opgetekend met pen en inkt. Mevrouw is de echtgenote van een kamenier. En ze heeft zich één keer verschreven: het cijfer 4 wordt daarna met daadkrachtige lijn in een 5 veranderd. Er staat 5 mei. Terug naar die zo modern uitziende haarlok… 1821?

De schaar in je kapsel, protesteerde de bezitter dan niet? Mevrouw Noveraz noteert: ‘Deze lok knipte ik zes uur na zijn dood af…’ Zijn dood… Ze hanteerde de schaar op het eiland Sint-Helena, midden in de Atlantische Oceaan. Onze fotograaf knipte op zijn beurt af in Bretagne, te Saint Brieuc. Ook vlakbij zee. Daar werd het plukje een week later geveild. Wie nu onderhand niet met zijn neus bovenop deze foto zit…

Zijn doodsoorzaak is nooit opgehelderd. De lok is waarschijnlijk nog onderzocht op arsenicum. Maar ja, er zat ook arseen in de verf op de muren van zijn verblijf te Sint Helena. Jawel: de eigenaar van de krul is Napoleon. Toevallig wordt over een week vlakbij Parijs alweer zo’n haarlok onder de hamer gebracht. Geschatte prijs: niet te taxeren. Van een simpele registratie in één keer gestegen tot onvermoede superfoto!

schoenendoos0
Schrijfster en beeldend kunstenaar Margit Willems deelt foto’s met ons uit haar verzameling en die van anderen. Meer fotokeuzes van Willems zijn te vinden op de Facebook-pagina K Wispelaer Zetkrant.