Britse fotografen slechter betaald

Er zijn Engelse freelance fotografen die werken voor 18,50 euro per foto, zo blijkt uit een onderzoek van de National Union of Journalists. Met name regionale bladen betalen slecht. Zo hanteert de Brighton Evening Argus een all-in dagtarief van bijna 89 euro, terwijl de gemiddelde fotograaf eigenlijk al 444 euro moet omzetten om zijn investeringen terug te verdienen.
Hoewel landelijke bladen als de Guardian en de Daily Telegraph meer betalen, is er geen die de tarieven laat stijgen conform de inflatie. Bij The Times zijn de vergoedingen zelfs ietsje gekort.

De Guardian zit nu op een dagvergoeding van 300 tot 370 euro. De Daily Telegraph betaalt circa 260 euro voor een halve dag, plus km’s. De Times houdt het op 215 voor een halve dag en betaalt geen km-vergoeding.

• Lees in de British Journal of Photography: Freelancers work for a pittance


• Hoe is het eigenlijk in Nederland? Reageer: Mail PhotoQ
En/of lees hieronder enkele interessante ervaringen en adviezen.


een zeer belangrijk onderwerp , het gaat om geld
misschien vind je het leuk als ik je vertel hoe het hier in argentinie er aan toe gaat in de fotografie.
het woord freelance kennen ze hier niet ,iedereen die voor een krant werkt krijgt naar 3maanden proef tijd een vast contract ,als je over eigen camera en lenzen beschikt ,dan krijg je een kleine vergoeding
in feite huurt de krant je spullen vergoeding van 50 pesos je mag dit delen door 3,5 koers met de euro
de werktijden van de krant waar ik voor werk is van ’s morgens 8 tot ’s avonds 10 uur door de weeks
in het weekend komt het vaak voor dat je snachts pas laat klaar bent betalen per foto kennen ze hier nog niet. het salaris varieert van 800 pesos tot 1200 pesos per maand. deel dit door 3,5 en je hebt het resultaat in euro’s ,in mijn situatie heb ik het geluk dat ik helemaal digitaal ben, momenteel zit ik nog in mijn proeftijd, maar als buitenlander heb je een streepje voor ,digitaal staat hier nog in de kinderschoenen 99% werkt nog met film ,de prijzen van digitale cameras zijn 3 maal zo duur als dat wij betalen, een eos 10d bv. kost hier 4800,- euro dit komt mede door dat de btw 21% zo hoog is .
de bruidsreportages hier worden wel per foto betaald ongeveer 5 pesos per foto een dag werken van 9uur s morgens tot 4 snachts ,als je geluk hebt nemen ze 100 foto’s af tel uit je “WINST”???????!!!!het leven van een fotograaf gaat ook hier niet over rozen .
je hoort mij nog niet klagen, je zult denken waarom doe je dit, maar de ervaring is goud waard!!!
ik heb mijn collega’s het boek van de zilverencamera laten zien dit is voor hun een totaal nieuwe wereld en zeker het niveau !!

groetjes uit san juan argentinie – marc venrooij


Hallo Edie,
N.a.v. je vraag hoe het gesteld is met de honorering voor foto’s bij de Nederlandse kranten, is bijgaand mailtje misschien interessant.
Na een botte weigering om een reportage met zes foto’s , geplaatst in de IJmuider Courant/Haarlems dagblad/Leidsch dagblad en de Gooi en Eemlander te betalen heb ik een rekening gestuurd voor de publicatie van vier foto’s ( deels herplaatsingen ) in het Noord Hollands dagblad met bijgaand mailtje (van de chef redactie – red.) als gevolg.
met hartelijke groet,
Marco Bakker

Begin doorgestuurd bericht:
Van: “Lap, Jos”
Datum: 6 december 2005 18:13:32 GMT+01:00
Aan: “‘mophotos@euronet.nl'”
Kopie: BEELDREDACTIE , Redactie HDC Regiedesk , “Floris, Rien” , “Torley Duwel, Rene” , “Nek, Marco van”
Onderwerp: rekening

Dag Marco,

Op de een of andere manier zit ons besluit je niet extra te betalen voor de foto’s van je eigen expositie in het Zuiderzeemuseum je nogal hoog. Dat leid
ik af uit de rekening voor herplaatsingen die je me stuurde. 70 euro per herplaatsing van zacht gezegd niet zulke geweldige foto’s. Jammer dat je het zo opvat. Wat mij betreft doen we geen zaken mee. Ik zal dat de beeldredactie melden.

Met vriendelijke groet,
Jos Lap


Wij fotografen bieden een product aan en de afnemers bepalen de prijs!!?? …… Ik fotografeer al sinds 1978 beroepsmatig en kan me over dit ‘marktmechanisme’ nog steeds opwinden. Redacties willen wel publiceren maar …… niet de vraagprijs betalen. Als ik tegen mijn bakker zeg dat ik zijn brood te duur vindt maar het wel opeet en er daarna 1 Euro voor betaal slaat hij me met de deegrol de winkel uit.
In dit geval van Marco Bakker is me niet geheel duidelijk wat er aan de hand is. Jos Lap schrijft is zijn  reactie:

Op de een of andere manier zit ons besluit je niet extra te betalen voor de foto’s van je eigen expositie in het Zuiderzeemuseum je nogal hoog. Dat leid
ik af uit de rekening voor herplaatsingen die je me stuurde. 70 euro per herplaatsing van zacht gezegd niet zulke geweldige foto’s. Jammer dat je het zo opvat. Wat mij betreft doen we geen zaken mee. Ik zal dat de beeldredactie melden.

Zijn de foto’s gepubliceerd als een recensie op de tentoonstelling in het Zuiderzeemuseum? …. of is er een artikel geschreven en zijn de bewuste foto’s ter illustratie gepubliceerd?
De Auteurswet kent een uitzonderingsartikel betreffende het zogenaamde citaatrecht. Vier foto’s in z’n geheel citeren zal de rechter echter NIET als een citaat zien.
Zijn er bij de eerste plaatsing van de foto’s afspraken gemaakt over de betaling? AFSPRAKEN OVER HERPLAATSINGEN HOEVEN – VOLGENS DE AUTEURSWET – NIET GEMAAKT TE WORDEN!……. de Auteurswet kent namelijk geen herplaatsing! Voor elke publicatie moet het normale tarief betaald worden. Behalve als de houder van het Auteursrecht nadrukkelijk verklaart dat er niet of minder betaald hoeft te worden. 
Als het een reguliere publicatie is zonder dat er speciale afspraken gemaakt zijn dan is het Noord-Hollands Dagblad verplicht om te betalen. De Burafo of een advocaat die in auteursrecht gespecialiseerd is hoeft maar enkele telefoontjes aan deze zaak te besteden om de betaling rond te krijgen. Een chef fotoredaktie die zo denigrerend over je foto’s praat is het niet waard om voor te werken (zeg ik heel makkelijk) Marco, als ze je nodig hebben komen ze toch wel weer bij je …… daar zou ik me niet zo’n zorgen over maken. Maar het gedrag van deze man zegt wel veel over de kwaliteit van het fotobeleid van deze krant. Ik zou – als ik jouw was – mijn geld gaan halen met behulp van NVJ/NVF, Burafo of een advocaat en deze krant verder een beetje links laten liggen (als je je dat financieel gezien kunt permitteren! Ik wens je veel succes en sterkte.
Jan Everhard.


In Nederland betalen regionale dagbladen tussen de 50 en de 80 euro per foto (Brabants Dagblad, Limburger, Gelderlander).
De afgelopen jaren zijn de tarieven niet gestegen, dus door de prijsstijgingen van de afgelopen jaren heb je het gevoel dat je er op achteruit gaat. Terwijl er steeds meer geïnvesteerd moet worden in digitale fotografie. Aangezien er per foto wordt betaald, heb je soms een omzet van 100 euro per dag en als het meezit een omzet van 400 euro.
Dat laatste komt echter weinig voor.
William Moore


Zoals het Britse artikel al vermeldt, is er een prijsdaling omdat er veel werk wordt uitbesteed aan aankomende fotografen, studenten en stagiaires. Het is in Nederland niet anders. Fotografie is een laagdrempelige kunstvorm en communicatiemiddel, iedereen kan het leren en iedereen fotografeert. Als we niet oppassen gaan scholieren straks de boel overnemen omdat ze meer feeling hebben met de doelgroep of vanwege een ongecompliceerde kijk op de wereld. Freelance = disposable tenzij je oorlogsfotograaf wordt?
Lang leve de prijzenslag.
Narayana Sewnandan
——————-