Britse moeder wint Pride Photo Award 2014 met foto 5-jarige zoon

De Britse fotografe Parisa Taghizadeh is de winnaar van Pride Photo Award 2014. Uit bijna 3600 inzendingen koos de internationale vakjury een foto uit de serie Boy, over haar zoon van vijf die toen dol was op kleurige, mooie ‘meisjesdingen’ als nagellak, kettinkjes en maskers, aldus een persbericht van de organisatie. Parisa Taghizadeh was een van de 375 deelnemers – met 62 nationaliteiten – die dit jaar deelnamen.

Het bericht vervolgt:

De jury: “De winnende foto kent meerdere lagen. We zien een jong kind met een uitbundig versierd carnavalsmasker. De leeftijd en het geslacht van het kind zijn onduidelijk, maar het masker verhult ze niet. Dit is niet een masker dat verbergt, maar één dat vreugde uit­straalt in de vrijheid van het kind om zich uit te drukken, vrij van gender conventies. De foto toont een speels geluk en zelfvertrouwen dat mogelijk is gemaakt door de liefde en bevestiging van de moeder, tevens de fotograaf. “Boy’s” masker wordt een universeel positief symbool, een kans om de vloeibaarheid te ervaren van een nog niet vastliggende gender identiteit, vol van lichtheid en hoop voor de toekomst.”

“We zijn een gat in de lucht gesprongen!” zei Parisa Taghizadeh’s man toen ze hoorden dat zij de Award heeft gewonnen. De winnaar, een Britse die woont in Nieuw-Zeeland, zei: “Ik vertelde [mijn zoon] vanavond, terwijl hij op zijn iPad aan het spelen was, dat mijn foto van hem een belangrijke prijs heeft gewonnen. Hij draaide zich om, keek me aan en antwoordde: wow! En toen dook hij meteen terug in zijn spel.” (lacht). “Mijn man en ik hebben veel gesproken [over de vraag of de foto in het kader van Pride Photo Award getoond moest worden]. Ik had nooit over ‘Boy’ gedacht in de context van Pride. Ik wilde mijn zoon geen label opplakken. Maar we vonden allebei dat het organisaties als Pride Photo Award zijn die echt verschil maken in het leven van de LHBT [lesbische, homo, biseksuele, transgender, queer] gemeenschap. Het is belangrijk dat we onze kinderen leren wat het belang is van dergelijke organisaties. Of mijn zoon opgroeit als homo of hetero maakt niet uit. Het voelde als een bijdrage aan een goed doel.”

Over de inzendingen zei de jury: “De inzendingen dit jaar weerspiegelen de onrust die we om ons heen zien in de wereld, de toenemende onderdrukking en het geweld tegen LHBT gemeenschappen in sommige regio’s, zoals Rusland, Oeganda, Zuid-Afrika. Veel fotografen tonen met compassie de strijd en de moed van de lesbische, homo, biseksuele en transgender (LHBT) gemeenschappen in deze regio’s, alsook in Zuid-Azië en de Verenigde Staten.

We zien nieuwe uitdagingen die vragen om andere strategieën dan de beproefde manieren waarop de LHBT gemeenschappen zichtbaarheid hebben gebruikt als zowel een middel als een doel. Het viel ons op dat de inzendingen veel positieve verhalen vertelden, zoals ook de winnende foto uit de ingetogen maar welsprekend verheffende serie van Parisa Taghizadeh, Boy.”
De winnende foto won eveneens de eerste prijs in de categorie Gender. Fotografen konden inzenden in vier categorieën: Documentair, Gender, ‘Getting Closer’ en een Open categorie. De lijst met alle winnaars is te zien op: http://www.pridephotoaward.org/winners-2014

De jury bestond uit juryvoorzitter Simon Njami (Frankrijk/Kameroen), Sharon Sliwinski (Canada), Sujong Song (Korea), Jan van Breda (Nederland) en David Deitcher (Canada).

De Pride Photo Award 2014 wordt uitgereikt op vrijdag 29 augustus in de Oude Kerk in Amsterdam. Aansluitend is ook de opening van de expositie die daar tot en met 26 oktober 2014 is te zien.

Pride Photo Award is een initiatief van COC Amsterdam, IHLIA en Stichting Homomonument. Foam en World Press Photo adviseren en steunen de organisatie. Pride Photo Award 2014 wordt gesponsord door SNS REAAL Fonds, Prins Bernhard Cultuur Fonds, Amsterdam Fonds voor de Kunst, Van Doorne, Akzo Nobel, Lloyd Hotel, Trut Fonds.