Britse schrijver/acteur blijkt foto-dief

De Engelse schrijver en acteur Adrian Riglesford moet zich dezer weken voor de rechtbank verantwoorden voor de diefstal van duizenden foto’s uit de archieven van de Londense kranten Daily Mail en Evening Standard. Tegen de archiefmedewerkers zei hij dat zijn bezoeken verband hielden met een onderzoek dat hij deed.
Riglesford (34) is in het Verenigd Koninkrijk bekend als biograaf van Peter Sellars en Brian Blessed. Verder schreef hij toonaangevend over de populaire tv-serie Dr Who. Verder speelde hij onder meer een MI5-agent in Goldeneye, uit de James Bond-cyclus, naast onder meer Pierce Brosnan en Dame Judi Dench.

Volgens het verslag in de krant the Scotsman stal Riglesford tussen 1994 en 2002 tienduizend foto’s uit de archieven. Hij verkocht ze voor in totaal 75 duizend pond aan speciale handelaars.

De zaak wordt eind juni voortgezet, maar Riglesford mag niet op borgtocht vrij. De rechter: ‘U bent een dief, een oplichter en voor zover ik nu weet een man met gebrek aan moed. U kreeg het bijzondere voorrecht om de archieven door te nemen als onderzoeker. Maar u hebt meerdere keren als een plunderaar uit hebzucht materiaal weggenomen.’