Britse Tabloids ruzieën alweer over ‘exclusieve’ foto’s

De Daily Mirror beschuldigt de Sun van ‘platte diefstal’ van twee foto’s van ’the lottery rapist’, de loterij-verkrachter. Er ligt een triest en wonderlijk verhaal ten grondslag aan dit bericht.
Zeventien jaar geleden werd Iorworth Hoare tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld vanwege een verkrachting en enkele verkrachtingspogingen.
Vorig jaar kocht hij tijdens een weekendverlof een lot van de Britse nationale loterij. Hij won en ontving zeven miljoen Engelse ponden, zo’n tien miljoen euro.
De algemene verontwaardiging over dit feit werd het afgelopen jaar aangewakkerd door de ’tabloids’, Britse dagbladen die zich met overgave bezighouden met de onderbuikgevoelens van de man in de straat.
Er verschenen interviews met de slachtoffers van Hoare in de bladen, zijn (intieme) correspondentie met een penvriendin is gepubliceerd, bestuurders werden met heilige verontwaardiging op hun verantwoordelijkheden in deze zaak gewezen en de slachtoffers aangemoedigd om alsnog substantiële schadevergoedingen te eisen.
Nu het er naar uitziet dat Hoare wegens goed gedrag volgende maand de gevangenis kan verlaten, bereikt de berichtgeving rond deze kwestie haar hoogtepunt.
De Mirror kocht een aantal recente foto’s van Hoare in de bajes en plaatste gisteren op de voorpagina en in een ‘spread’ vijf foto’s van de veroordeelde, die onherkenbaar is veranderd sinds hij zestien jaar geleden voor het laatst werd gefotografeerd.
Nog diezelfde dag, in een latere editie van de Sun, verschenen twee van die foto’s op de voorpagina van die concurrent. De Mirror laat het er niet bij zitten.
De Sun verkocht in december vorig jaar een gemiddelde van ruim drie miljoen kranten per dag, de Mirror’s dagelijkse verkoop lag net iets onder twee miljoen exemplaren.
Dit incident ontstond amper twee weken nadat de Sun met juridische acties dreigde tegen de Daily Mail. De Mail had de Sun’s beruchte foto van prins Henry met swastika op haar voorpagina geplaatst, maar niet op de manier zoals de Sun dat had toegestaan.
Rebeka Wade van de Sun schreef toen in haar hoofdredactioneel commentaar:
diefstal is geen journalistiek.

Één van de bewuste foto’s is te zien op www.mirror.co.uk