Bronsttijd

Wanneer de herfststormen passeren, de edelherten burlen en de nacht langer dan de dag wordt, zoeken de mensen warmte bij elkaar of de kachel. Dit seizoen schijnt invloed te hebben op de hormoonhuishouding. Het kan dan ook geen toeval zijn dat twee exposities in het centrum van Amsterdam aandacht schenken aan het mannelijk libido.
De gevierde sportfotograaf Klaas Jan van de Weij bracht tijdens de wereldkampioenschappen voetbal twee nachten door in zo’n typische Duitse Hof. Vanuit zijn hotelkamer had hij een riant uitzicht op een aantal ramen van het bordeel aan de overkant. Overdag fotografeerde hij voetballers, ’s nachts, waarschijnlijk met dezelfde telelens, de meisjes en een enkele klant. Ondanks de eenvormigheid van de foto’s, het staande formaat werd afgedwongen door de verlichte ramen, ontstaat er binnen de kleine twintig foto’s een gevarieerd spel van kleur en vorm. Het ziet er bijna knus uit, daar achterin café De Engelbewaarder, maar Van der Weij heeft vast weten te leggen dat er ook betaald moest worden.

Een bezoek aan Super Sex Cinema Venus kost ook geld, maar voor vijf euro ben je in een andere wereld. Op de derde verdieping van het Amsterdamse Foam hangt een handvol foto’s en draait een video/slide-show. De foto’s zijn droge registraties van hetgeen Jan-Dirk van der Burg in het oude filmzaaltje aantrof, zonder het bewegend beeld was het geen tentoonstelling geweest. Van der Burg heeft alleen voor en na de voorstelling opnamen gemaakt, waardoor je de sfeer tijdens de vertoningen zelf moet construeren.

Banaliteit, melancholie en hilariteit wisselen elkaar af in het geraffineerd gesneden filmpje. Gelaten en grappig vertelt uitbater Ton Grootes over reilen en zeilen. Hij ontvangt dagelijks ongeveer 20 bezoekers, ooit waren dat er meer dan honderd. Elke week stelt hij een nieuw programma samen uit de verzameling jaren zeventig pornofilms die hij van zijn schoonvader overnam. Na ongeveer een kwartier moet hij de volgende super acht film op de projector zetten, wanneer de geluidsband ontbreekt zorgt een cd-speler voor passende achtergrondmuziek. Na de laatste voorstelling schrobt hij de vloer, eens per week borstelt hij het oudemannenzaad uit de bekleding van de stoelen. In het kader van de gemeentelijke opwaarderingsplannen zal deze oudste sexbioscoop van Amsterdam binnenkort verdwijnen.

Venster am Hof van Klaas Jan van der Weij hangt tot 6 januari 2010 in Café de Engelbewaarder, Kloveniersburgwal 59 in Amsterdam

Het persbureau Laif toont 22 beelden uit Venster am Hof: www.laif.de

Sex Cinema Venus van Jan-Dirk van der Burg is tot en met 16 december te zien in Foam, Keizersgracht 609 in Amsterdam