Broodroof-debat woensdag in Nijmegen

Een persbericht van de Stichting Mediadebat: Vorige week besloot de Gelderlander te starten met een ‘grensverkennend experiment’ om niet-beroepsfotografen de camera ter hand te laten nemen. Een ontwikkeling die we om ons heen in verschillende media zien. Fotojournalisten maken zich ernstige zorgen over hun eigen positie. Eerder werd al gesleuteld aan de tarieven voor hun foto’s, nu zien ze hun collega’s met de digitale camera vertrekken. ‘Fotojournalistiek is een vak! Deze ontwikkeling is broodroof!’ aldus de fotojournalisten.
De Gelderlander staat niet alleen in haar beslissing. Bij steeds meer redacties worden schrijvende journalisten met een digitale camera op pad gestuurd en wordt steeds meer gebruik gemaakt van burgerfotografie. Ook in de televisie wereld zijn camera journalisten geen onbekend fenomeen. Is dit een trend die niet meer tegen te houden is? Broodroof of broodnodig?

Stichting MediaDebat organiseert, in samenwerking met de NVF, een debat over dit onderwerp.

DEBAT Fotojournalistiek op z’n retour?
DATUM woensdag 25 januari 2006
LOKATIE Kolpinghuis, Smetiusstraat 1, 6511 ER Nijmegen. (024) 322 69 21
TIJD van 19.30 tot 21.30 uur (zaal open vanaf 19.15 uur)
TOEGANG Gratis

Onder leiding van Sander ’t Sas, verslaggever Twee Vandaag, gaan in gesprek met elkaar en met de zaal:

Joep Lennarts, bestuurslid NVF, is van mening dat redacties onvoldoende hebben geïnvesteerd in de beeldmakers, en dat in het huidige visuele tijdperk. “Natuurlijk hebben de redacties de afgelopen jaren schoorvoetend blijk gegeven van het besef dat ze in een beeldcultuur opereren. Fotografen, specialisten in beeldcultuur, zijn zelden in dienst, hebben dus geen invloed op beleid, en hebben over het algemeen uit te voeren wat tekstcollega’s verzinnen. Nu mogen ze toezien hoe die collega’s hún gereedschap gaan hanteren.”

Louis van de Geijn, waarnemend hoofdredacteur de Gelderlander ziet om zich heen bij andere kranten dat journalisten zich multidisciplinair moeten gaan ontwikkelen. Met de proef die hij heeft aangekondigd, wil hij dit terrein verkennen. Hij benadrukt in zijn brief dat het niet om een bezuinigingsdoelstelling gaat, maar hoopt dat ze een aanvullend foto-aanbod creëren waarmee de lezer een betere krant onder ogen krijgt.

Bert van den Hoed, eindredacteur AD Utrechts Nieuwsblad en jurylid Zilveren Camera Fotojournalist van het jaar, kan zich enerzijds de zorgen van de fotojournalisten goed voorstellen. Aan de andere kant ziet hij ook de ontwikkeling naar multidisciplinaire journalisten.

En anderen.

Voor meer informatie en aanmeldingen kunt u contact opnemen met:

Stichting MediaDebat
Hester van Gorkum (coördinator MediaDebat)
06-52337531
Of per mail: redactie@mediadebat.nl

•Eerder nieuws (plus reacties!) op PhotoQ:
De Gelderlander laat schrijvende journalisten fotograferen