‘Bruisend’ jaar Foam en de plannen voor 2014

De zeer succesvolle opening van het retrospectief van William Klein op 19 december markeert de laatste twee weken van een bruisend jaar in Foam, zo lezen we in een persbericht. In 2013 programmeerde Foam twintig tentoonstellingen in het museum en dertien op locatie waaronder een spectaculaire billboardexpositie (Foam Magazine Talents) op het water van de Keizersgracht. Er kwamen zo’n 200.000 bezoekers naar het museum en naar de tijdelijke projectruimte &Foam aan de Vijzelstraat.

Het bericht vervolgt:

Tentoonstellingen van Diane Arbus, Edward Steichen en Tim Hetherington trokken veel publiek. Ook nationale fotografen als Koos Breukel en Roy Villevoye, het duo WassinkLundgren, tijdschrift-fotografen als Bart Nieuwenhuijs en Boudewijn Neuteboom, en jong talent als Jan Hoek gaven op ieder hun eigen wijze vorm aan bijzondere tentoonstellingen die een divers publiek aanspraken. De tweede editie van de internationale fotografiebeurs Unseen, mede georganiseerd door Foam, trok dit jaar nog meer bezoekers dan vorig jaar, ruim 24.000 fotografieliefhebbers.

En Foam meldt over de plannen voor 2014:

Het komende jaar staat als eerstvolgende tentoonstelling The Enclave van Richard Mosse (IE) op de agenda (vanaf 21 maart 2014). Dit monumentale multi-media project is voor het eerst getoond tijdens de laatste editie van de Biënnale van Venetië, en werd daar met veel lof ontvangen. De installatie bestaat uit zes grote projectieschermen die de burgeroorlog in Congo representeren, geschoten met infraroodfilm speciaal ontwikkeld voor camouflage detectie. Het resultaat is een zinderend, psychedelisch junglelandschap in fel magenta. Voor 2014 staat er verder een flink aantal bijzondere namen op het tentoonstellingsprogramma, waaronder Larry Clark (US), JH Engström (SE), Kaveh Golestan (IR), Ola Lanko (UA), Vivian Maier (US), Onorato & Krebs (CH), Anouk Steketee en Eefje Blankevoort (NL) en Daisuke Yokota (JP). Ook zal er in de zomer een tentoonstelling worden gepresenteerd met werk uit de eigen collectie van Foam. Daarnaast zijn er groepstentoonstellingen, zoals Fashion Photography Next (juli/september) en New Positions, een tentoonstelling over de nieuwste generatie Amerikaanse en Canadese fotografen (september/oktober).

De overzichtstentoonstelling van William Klein is nog t/m 12 maart 2014 te zien.

www.foam.org