Brussel: Dreamscapes bij Aeroplastics tot 15 januari 2005

Aeroplastics is een internationaal gerespecteerde kunstgalerie met Brussel als basis. Fotografie wordt er al enkele jaren getoond als onderdeel van een brede diversiteit aan disciplines. Met Dreamscapes presenteert eigenaar Jérome Jacobs een selectie foto’s, video’s en multimedia sculpturen met de oneindige relatie van het landschap tussen natuur en cultuur, concrete vorm en puur gevoel. Tussen denkbeeldige gevoelswereld en reële werkelijkheid. Het werk van 18 kunstenaars geeft een eigentijds totaalbeeld van de ruimte voor vormvrijheid, eigen visie en een weerspiegeling van identiteit.
Al raakt actuele fotografie inmiddels volwaardig aan de kunstwereld, de perceptie lijkt anders, net als een kader rond een foto letterlijk een ander gevoel kan oproepen. Impressie of expressie, het wisselt elkaar voortdurend af. Sereen, loodzwaar, registrerend, abstraherend; allerlei impulsen zijn onderdeel van het totaal. Nationaliteit en afkomst van de kunstenaars spelen op zich helemaal geen rol, en tellen onderbewust toch weer mee. Nederlanders Eelco Brand en Ellen Kooi passen daarbij feilloos in Dreamscapes.

Videokunstenaar Eelco Brand brengt rustige, horizontaal bewegende beelden en fotografe Ellen Kooi laat meer gestileerde beelden zien, met figuren aan de waterkant of in een plantsoen. Samen met klinkende en gevestigde namen, Andreas Gurky, Kristleifur Björnsson, Edward Burtynsky, Elger Esser, Doug Hall, John Isaacs, Hiroyuki Masuyama, Philippe Meste; Leonard Missonne, Martin Parr, Ralf Peters, Pierre Radisic, Peter Schlor, Petroc Dragon Sesti, Karin Sigurdardottir en Robert Wagner, zit Dreamscapes precies op een kruispunt van maximale wisselwerking en oneindige invloeden.

Maurits Brands

•www.aeroplastics.net

tot 15 januari 2005