Brussel toont Afrika

Iedereen in de ban van Afrika, zo ook in het Brusselse Paleis voor schone kunsten die de zomer van de fotografie presenteert met drie fotografietentoonstellingen. ‘Een bruikbare droom’, ‘Roger Ballen: retrospectieve’ en ‘Pôze III -Afrika Town’ hebben allen een link met Afrika. Tijdens de opening op 26 juni zijn er lezingen van fotografen en curatoren.
‘Een bruikbare droom’ is een overzichtstentoonstelling van de hedendaagse Afrikaanse fotografie van 1960-2010. Tot ver in de 20e eeuw had het westen in Afrika een monopolie op het kijken en dus ook op het definiëren van de wereld. Het accent lag dan ook op het anders-zijn en het exotisme aan de hand van clichés.In ‘Een bruikbare droom’ zijn hedendaagse kunstfotografen bijeengebracht, die vanaf de jaren 60 tot heden, een heel eigen versie van de Afrikaanse identiteit ingevoerd. Deze is staat losser van de gevestigde westerse modellen en steeds meer volgens eigen culturele en esthetische codes. De curator is Simon Njami, auteur van o.m. de opmerkelijke Anthologie de la photographie africaine.

‘Roger Ballen: Retrospectieve’ toont in 200 foto’s een overzicht van zijn onophoudelijk evoluerende oeuvre: van de eerste beelden uit 1986 tot zijn laatste serie uit 2009 ‘Boarding House’ Roger Ballen werd in 1950 in New York geboren, maar woonde zijn hele professionele leven in Zuid-Afrika. Vanaf het begin van de jaren ‘80 bouwt hij een magistraal fotografisch oeuvre op. De signatuur van Roger Ballen is herkenbaar; dat loopt van een documentaire stijl uit zijn beginperiode tot meer picturale opstellingen, die navigeren tussen droom en werkelijkheid.

‘Africa Town’ focust zich op het Afrikaanse leven in Brussel, waarbij Afrikanen of Brusselaars uitgenodigd zijn om hun omgeving te fotograferen. Dit derde deel van het interaciteve project van Pôze, is gelanceerd door Bozar studios en fotograaf Vincen Beeckman waarbij een jury de beste foto’s selecteert die te zien in zijn ‘Africa Town’.

De opening vindt plaats op 26 juni 2010

Het programma:
14:00 – Opening van de drie tentoonstellingen van de Zomer van de Fotografie in het kader van Visionair Afrika
– Een bruikbare droom. Afrikaanse fotografie 1960-2010
– Roger Ballen: Retrospectieve
– Pôze III – Africa Town met prijsuitreiking

15:30 – Lezingen van fotografen en ontmoeting met
– Simon Njami, curator Een bruikbare droom
– Fotografen van Een bruikbare droom: Samuel Fosso (CM) – Nabil Boutros (EG) – Zineb Sedira (DZ ) – Akimbode Akinbiyi (NG) – Jodi Bieber (ZA) – Sammy Baloji (CD) – Myriam Abdellaziz (EG) – Eileen Perrier (GH) – Ananias Leki Dago (CI)
– Roger Ballen

18:30 – Projectie van foto’s uit de tentoonstelling Een bruikbare droom, met begeleidend concert van Bantu dia Kongo

Doorlopend:
– Mobiele fotostudio van Vincen Beeckman
– Verhalenboom: Opname van nieuwe verhalen

Bozar: Zomer van de fotografie