Bulb

Terwijl het in verreweg de meeste gevallen toch de bedoeling is dat de fotografie zich met de bijzondere weergave van de werkelijkheid bezighoudt, is dat in dit geval mislukt: het onderwerp neemt het over, en wel: van de schoonheid van het beeld.

Niet de technische volmaaktheid, het gevangen moment, de schaduwpartij, het perspectief of het bloedstollend mooie fotokader staat in dit portret van een peertje centraal. Daar komt de kijker niet eens aan toe omdat de literaire zeggingskracht van het gefotografeerde ervoor springt: op deze foto staat geen lamp, maar de poëtische kracht van het omgekeerde van branden. Wat een lamp per definitie doet.

Heerlijk die verstorende beeldkracht, schudt de wereld maar wakker…

Dat brengt ons bij de reclamefotografie: alweer komt die, beter dan de vrije fotokunst, dichtbij de dichterlijke waarde van een vastgelegd moment. Alleen heeft de branche dat vaak zelf niet door …

Het gebrek aan licht blijft maar voortsudderen in het hoofd van de kijker. Overigens bestond de zwarte lamp echt – en moest gewoon aan de man worden gebracht.

schoenendoos0

Schrijfster en beeldend kunstenaar Margit Willems deelt foto’s met ons uit haar verzameling en die van anderen. Meer fotokeuzes van Willems zijn te vinden op de Facebook-pagina K Wispelaer Zetkrant.