Burtynsky bij muzikale première in Amsterdam

Op zondag 22 mei is er in het Muziekgebouw aan het IJ de première van het muziekstuk Wrench, uitgevoerd door ensemble Hexnut, gecombineerd met fotografie van Edward Burtynsky. Voorafgaand aan de uitvoering is er vanaf 19.15 uur een inleiding door de Canadese fotograaf en de componist Ned McGowan.
Het persbericht meldt:

In Wrench worden acht muzikale wereldpremières, geïnspireerd op foto’s van Edward Burtynsky, uitgevoerd door ensemble Hexnut in een strak geïntegreerde regie van klank en geprojecteerde beelden.

De wereldberoemde Canadese fotograaf Edward Burtynsky kiest de transformatie van de natuur door de industrie tot zijn onderwerp. Zijn schitterende foto’s van raffinaderijen, industrialisatie van China, oliewinning en recyclingbedrijven laten zien hoe immens groot het ingrijpen van de mens op aarde is. Het zijn treffende en prachtige esthetische foto’s van een wereld gebouwd op het idee van olie en grondstoffen in overvloed. The Hollywood report noemde de foto’s “Awe-inspiring”, door het gelijktijdig stimuleren van zowel zintuigen als het geweten van de kijker. Geïnspireerd door de natuur weet Burtynsky wereldwijd mensen te raken met zijn foto’s. In 2010 won hij de belangrijke Britse Ad/Or Award voor zijn boek OIL waarin hij de sociaal-economische effecten van industrialisatie als in een groot epos laat zien.
Zijn werk is te zien in 50 vooraanstaande musea waaronder het Museum of Modern Art in New York.

Ensemble Hexnut – genoemd naar een zeshoekige moer – verklankt in Wrench de wereld die Burtynsky in zijn foto’s laat zien. Hexnut bestaat uit vijf solisten en vermengt klanken en technieken uit hedendaagse klassieke muziek, jazz, metal en improvisatie. Hexnut bestaat uit: Susanna Borsch (blokfluiten en elektronica), Gijs Levelt (trompet), Ere Lievonen (piano), Michaela Reiner (stem) en Ned McGowan (dwarsfluit en contrabasfluit). Ned McGowan bedacht Wrench en inspireerde Edward Burtynsky tot samenwerking van fotografie in combinatie met muziek!

Wrench bestaat uit acht nieuwe composities van Jan Bas Bollen, David Dramm, Anthony Fiumara, Ned McGowan, Mayke Nas, Seung-Ah Oh, Steven Ricks en Felipe Waller. Hexnut speelt hun stukken in een optreden van 75 minuten waarbij de foto’s van Burtynsky zullen worden meegenomen in het live optreden. Wrench wordt zorgvuldig gecomponeerd in zowel muziek als beeld, om een optimaal effect bij de concertbezoeker tot stand te brengen.

Zondag 22 mei 2011
Muziekgebouw aan het IJ – Amsterdam
aanvang 20.15 uur | reserveren: www.muziekgebouw.nl of 020 – 788 2000
€ 18,- / € 14,50 / € 10,-
NB: 19.15 uur inleiding met Edward Burtynsky en Ned McGowan in BAMzaal Muziekgebouw aan het IJ.

Wrench van Hexnut is een productie van Stichting Karnatic Lab en komt tot stand met steun van het Fonds Podiumkunsten, SNS Reaal Fonds en Amsterdams Fonds voor de Kunst.

Meer informatie: www.hexnut.nl (voor achtergrondinformatie en de WRENCH TOUR) en www.edwardburtynsky.com

Zie ook PhotoQ’s Multimedia: interview met Edward Burtynsky over OIL