Buwalda fotografeert dans als arbeid

Voor zijn recent verschenen boek Moves kon Dirk Buwalda putten uit de foto’s die hij in een periode van elf jaar bij het Nederlands Danstheater (NDT) maakte. De fotograaf laat zien dat ballet op topniveau vooral hard werken betekent.
Voor de 30 dansers van de a-selectie van het gezelschap, het NDT 1, bestaat de werkdag uit enige uren lessen en oefeningen, de middagrepetities en ’s avond vaak een voorstelling. Buwalda observeerde dit intensieve dagritme toen hij een reportage maakte over de choreograaf Hans van Manen. Michael de Roo, de toenmalige zakelijk leider van het gezelschap, nodigde Buwalda uit de repetities te fotograferen. Blijkbaar beviel dat beide partijen, want de fotograaf heeft van 1992 tot 2003 de voorbereidingen op de voorstellingen kunnen volgen.

De samenwerking met het NDT heeft de fotograaf in de jaren negentig prijzen bij De Zilveren Camera en World Press Photo opgeleverd. Daarnaast ontving hij in 2003 de Fotoprijs Slachtofferhulp. Dirk Buwalda (Batavia/Djakarta 1947) kreeg zijn opleiding aan drie verschillende instituten in Londen. In de jaren zeventig, de glorietijd (in de zin van oplagecijfers en fotojournalistieke kwaliteit) van Panorama, ging Buwalda voor het weekblad op reportage naar bijvoorbeeld De Amazone, Groenland, Japan en Madagaskar. Tegenwoordig voert hij vooral opdrachten uit voor overheidsinstellingen en bedrijven. Soms verschijnt er een foto van Buwalda in het magazine M van NRC Handelsblad en Holland Herald van de KLM.

Moves bevat 138 foto’s die in lastige omstandigheden zijn gemaakt. Vanwege het vlakke tl-licht in de repetitieruimte en de onbruikbaarheid van flitslicht koos Buwalda voor een zwart-witfilm met een iso-waarde van 6400. Deze filmsoort bood hem nog enige speelruimte bij zijn opnamen van 1/320 seconde of korter. De vette korrel verhoogt de expressiviteit van vaak al dramatische scenes. Buwalda registreert van dichtbij de concentratie, inspanning en vermoeidheid van de dansers. Achterin het boek linkt een overzicht van alle foto’s deze aan gegevens over de voorstellingen die het NDT tussen 1992 en 2003 opvoerde. Uit Buwalda’s ongepolijste beelden spreekt bewondering voor de techniek en vooral de inzet van de dansers.

Han Schoonhoven

Moves
Fotografie: Dirk Buwalda.
Met teksten van Jiri Kylian en Dirk Buwalda
Gebonden, 22 x 24 cem, 144 pagina’s, 138 foto’s in duo-tone
Uitgeverij: De Verbeelding 2006
Prijs: 25 euro