Camera manipuleert andermans foto’s

De Duitse kunstenaar Julius von Bismarck heeft een apparaat ontworpen en gebouwd waarmee hij projecties laat ontstaan op andermans foto’s. Een toerist maakt een foto van het Rijksdaggebouw in Berlijn en ziet pas na het maken van de foto’s een projectie van een brand. Von Bismarcks apparaat heet Image Fulgurator, in gewoon Nederlands: beeldbliksemer. Het ziet eruit als een camera en reageert supersnel op het flitsen van andere camera’s met een heel korte projectie, die niet wordt waargenomen tijdens het maken van de foto. Maar de projectie staat er wel op.
Von Bismarck spreekt van ‘interventies’. Op zijn website geeft hij voorbeelden van wat er gebeurt op toeristische trekpleisters in Berlijn als het Rijksdaggebouw en Checkpoint Charlie. Drijfveer voor Von Bismarck was het grote geloof dat mensen hechten aan wat ze zien op foto’s. Hij vindt het met name interessant om op heilige, populaire of politiek belangrijke plaatsen met de Image Fulgurator te werken.

In zijn eigen woorden: ‘Met de Fulgurator is het mogelijk om een blijvend effect te hebben op die individuele momenten en gebeurtenissen die toegankelijk worden voor het grote publiek omdat ze fotografisch worden bewaard. De Fulgurator staat voor een manipulatie van de visuele werkelijkheid en stelt aldus de structuur van het beeldgeheugen ter discussie.’

Op YouTube plaatste Von Bismarck een filmpje met een voorbeeld dat hij maakte bij Checkpoint Charlie:

http://www.juliusvonbismarck.com/fulgurator

Met dank aan Eduard de Kam