Campagne Bring Back Our Girls dubbel in fout met foto

De campagne Bring Back Our Girls wil meer aandacht voor de enkele honderden meisjes die in Nigeria zijn ontvoerd door de terreurorganisatie Boko Haram, maar een aantal actievoerders gebruikt daarvoor zonder te vragen een foto van de Amerikaanse fotografe Ami Vitale. Bovendien staat op de foto niet een meisje uit Nigeria, maar uit het ruim 3000 km westelijk gelegen Guinee-Bissau.

De meest gebruikte variant is een ontwerp van de Nigeriaanse reclameman Emmanuel Hephzibah (zie afbeelding boven). Hij ‘plukte’ de foto van Ami Vitale van de site van de Alexia Foundation. Vitale maakte met een beurs van die instelling een verhaal over vrouwen en onderwijs in Guinee-Bissau. Noch Vitale, noch het meisje op de foto is gevraagd om toestemming.

Hephzibah heeft blijkens een bericht op de site Mashable laten weten spijt te hebben van zijn keus. Intussen is het beeld wijd verspreid mede door een retweet van zanger Chris Brown.

Maar zoals hieronder is te zien, gaat het beeld zijn eigen weg, onder andere voor een oproep om deel te nemen aan een protestmars van Harlem naar het Nigeriaanse consulaat in New York om actie te eisen voor de bevrijding van de ontvoerde Nigeriaanse meisjes.

photoq-amy-vitale-bringbackourgirls

Mashable: Stop Sharing That ‘Bring Back Our Girls’ Photo — She’s Not Nigerian

New York Times: The Real Story About the Wrong Photos in #BringBackOurGirls