Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM

Vandaag is de nieuwe Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM aangekondigd. Het objectief is de langverwachte opvolger van de huidige 100-400mm en is vooral bedoeld voor sport- en natuurfotografen. Met een nieuw ontworpen optisch systeem en moderne technologie moet het objectief weer helemaal bij de tijd zijn.

Optisch bestaat het nieuwe objectief uit maar liefst 21 elementen. Naast fluoriet en Super UD (Super Ultra-low Dispersion) lensdelen wordt ook een Air Sphere Coating (ASC) gebruikt. Het is voor het eerst dat Canon deze coating gebruikt. De ASC heeft een uitzonderlijk lage brekingsindex om zichtbare reflectie en overstraling te reduceren.

De telezoom is relatief compact objectief, wat het geliefd maakt bij onder andere natuurfotografen. Dat het objectief wat minder lichtsterk is, is tegenwoordig niet zo’n probleem meer met de gevoeligheden die de hedendaagse camera’s aankunnen. Bovendien is de EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM voorzien van de 4-stops beeldstabilisatie, waarmee de trillingen van de camera of de fotograaf grotendeels kunnen worden gecompenseerd. De beeldstabilisatie heeft drie standen voor verschillende omstandigheden. De zoom is voorzien van een nieuw mechanisme. Een zogenaamde Zoom Touch ring moet vloeiend zoomen mogelijk maken, de zoomvergrendeling voorkomt dat de beeldhoek gewijzigd wordt als de zoomring per ongeluk aangeraakt wordt. De statiefgondel is verwijderbaar en kan traploos gedraaid worden. Uiteraard is het objectief goed afgedicht tegen water en stof. Bij het objectief kan een speciale zonnekap worden aangeschaft met een nieuw venster voor filters. Daardoor kan een polarisatiefilter makkelijk worden gedraaid. Het zou Canon sieren als de zonnekap gewoon wordt meegeleverd.

Vanaf half december 2014 is de Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM leverbaar voor een adviesprijs van €2199,00 inclusief BTW. De ET-83D zonnekap heeft een adviesprijs van €79,00.