Canon EOS 5D Mark IV: de alleskunner?

Een camera voor fotojournalisten en andere verhalenvertellers, dat moet de Canon EOS 5D Mark IV zijn die vandaag is geïntroduceerd. Nou ja, eigenlijk is het een allrounder stelt Canon even later tijdens de perspresentatie, de nieuwe camera is de meest veelzijdige EOS 5D ooit volgens eigen zeggen. Ronkende woorden, zoals altijd als een nieuw product wordt aangekondigd.

Toch lijken het zeker niet geheel loze woorden. De EOS 5D Mark III is een alleskunner; de camera heeft goede videomogelijkheden en als fotocamera is het snel genoeg met ruim voldoende pixels voor de meeste opdrachten. Het grote voordeel ten opzichte van een specialist als de EOS-1D is bovendien dat de EOS 5D relatief compact is.

Evolutie
De EOS 5D Mark IV is geen revolutie, zoals de Mark II wel was. Toch heeft de camera een aantal bijzondere kenmerken die voor veel beeldmakers interessant zijn. Als fotojournalist word ik bijvoorbeeld blij van de mogelijkheid om IPTC al in de camera bij de foto’s te voegen. Je moet de velden dan nog wel op de computer invullen en vervolgens via WiFi, ingebouwd gelukkig, naar de camera sturen. Anderzijds, de IPTC velden invullen via het schermpje op de camera lijkt mij ook niet ideaal. Naast WiFi met NFC is ook GPS ingebouwd, waar veel fotografen op zaten te wachten.

Dual Pixel RAW
Interessant is het zogenoemde Dual Pixel RAW. De sensor van de EOS 5D Mark IV is een Dual Pixel CMOS, waar iedere pixel wordt gemaakt door twee fotodiodes. In eerste instantie werd de technologie gebruikt om de scherpstelling bij het filmen en fotograferen met live view sneller te maken. De linker- en rechterhelft worden dan afzonderlijk gelezen en het faseverschil door de parallax bepaalt de onscherpte. Met Dual Pixel RAW wordt de informatie van die twee helften opgeslagen in een apart bestandsformaat. Met de software van Canon kan je dan achteraf spelen met die informatie.

Een nu al veelbesproken functie is het achteraf bijstellen van de scherpstelling. Dat gaat lang niet zo ver als bij een Lytro camera. Het gaat om een kleine verschuiving op microgebied. Je hebt ongeveer een centimeter speelruimte afhankelijk van de onderwerpsafstand. Daarnaast kun je de onscherpte een beetje verschuiven naar voor of achter en kun je met Dual Pixel RAW verschijnselen als ghosting reduceren. Een interessante vraag is wel hoe organisaties met strikte regels rond beeldbewerking als World Press Photo en bijvoorbeeld AP hiermee omgaan. Wordt dit toegelaten of niet?

EOS 5D Mark IV
Pixels en autofocus
Naast bovengenoemde nieuwigheden is de EOS 5D Mark IV vooral een doorontwikkeling van het vorige model. De sensor heeft nu dertig miljoen pixels, wat iets meer ruimte geeft voor bijvoorbeeld croppen van de foto’s zonder teveel kwaliteitsverlies en tegelijk niet al te grote bestanden oplevert. Een allemansvriend dus. De gevoeligheid is opgeschroefd tot standaard ISO 32.000 en uit te breiden tot 102.400. Niets bijzonders bij huidige camera’s en ruim voldoende om bij weinig licht te fotograferen.

Ook de autofocus heeft minder licht nodig, de sensor kan al bij -3 EV scherpstellen. In Live View zelfs bij -4 EV. De autofocussensor is identiek aan die van de EOS-1DX Mark II en telt dus 61 sensoren waarvan er nog 21 als kruissensor werken bij gebruik van teleconverters. Wel is de scherpstelling wat trager dan bij de grotere broer. Maar dat zal voor de meeste vormen van fotografie geen enkel probleem zijn. Hetzelfde geldt voor de beeldsnelheid van zeven beelden per seconde. De EOS 5D Mark IV is geen specialist voor sport of natuur.

Film
De EOS 5D is niet alleen populair onder fotografen, ook filmers werken er graag mee. Het is niet meer dan logisch dat de EOS 5D Mark IV video-opnames in 4k kan maken, DCI 4K (4096 x 2160) bij 30/25/24 fps om precies te zijn. Uit de videobeelden kun je nog JPEG’s halen met een resolutie van ruim acht miljoen pixels. Voor de nodige filmmakers is het waarschijnlijk een tegenvaller dat de camera geen C-log kent. Canon laat hier duidelijk mee zien dat je met de 5D Mark IV weliswaar prima kunt filmen, maar dat je voor echte filmproducties eigenlijk de EOS C-serie moet inzetten. De keuze voorkomt dat de nieuwe Canon marktaandeel van die serie afsnoept. Wel kent de EOS 5D Mark IV een speciale beeldstijl waarmee C-log bestanden benaderd worden volgens Canon.

Bediening
Aan de behuizing en de bediening is weinig veranderd. Het is nog steeds een goed in de hand liggende vrij compacte camera. Wel is de camera nog beter afgedicht tegen stof en regen en heeft de camera een speciale knop om het aantal scherpstelpunten te veranderen. Nieuw voor de 5D is het touchscreen dat niet alleen werkt bij het terugkijken van de beelden en de bediening van het menu, maar die je ook kunt gebruiken om het scherpstelpunt te veranderen bij live view. Het zal voor een aantal fotografen een tegenvaller zijn dat de camera geen CFast slot heeft, maar dat Canon heeft gekozen voor CompactFlash en SD.

Allrounder
Al met al lijkt de EOS 5D Mark IV inderdaad de allrounder die Canon voor ogen heeft. De meeste verbeteringen mogen niet wereldschokkend zijn, het zijn wel welkome aanvullingen op een camera die al breed inzetbaar was. Dan rest natuurlijk nog de vraag hoe goed de camera in de praktijk is. Dat is nog niet te zeggen, want de camera is nog niet beschikbaar om te testen. Nog even geduld dus. De eerste exemplaren van de Canon EOS 5D Mark IV worden vanaf september 2016 geleverd. De adviesprijs is met € 4129,99 inclusief BTW wellicht even slikken.

www.canon.nl