Canon EOS 5DS met 50 miljoen pixels

Het zat al een hele tijd in de lucht, maar vanaf vandaag is het officieel: de Canon EOS 5DS met 50 miljoen pixels. Er komen zelfs twee versies van de kleinbeeld spiegelreflexcamera met de meeste pixels tot nu toe. Eentje met een gewoon low pass filter, de EOS 5DS, en een met een low-pass cancellation-filter, de Canon EOS 5DS R. Beide camera’s zijn geen opvolger van de populaire EOS 5D Mark III overigens. De EOS 5DS en de EOS 5DSR zijn vooral bedoeld voor architectuur, portretten en landschappen, waar de EOS 5D Mark III een meer allround camera is.

De meest in het oog springende eigenschap van de EOS 5DS (R) is natuurlijk de sensor. Die heeft effectief 50,6 miljoen pixels en is uiteraard een CMOS. De gevoeligheid loopt van ISO 100 tot en met 6400 en is uit te breiden via het menu tot ISO 50-12.800. Bij de EOS 5D R is het standaard low pass filter vervangen door een filter dat voor een hogere scherpte zorgt. Dat maakt de EOS 5DS R interessant voor bijvoorbeeld landschapsfotografen. De kans op moire neemt iets toe, al is de kans op moire met een dergelijke pixeldichtheid vrij klein. Door een andere cropfactor, de je hebt de keuze tussen 1.3, 1.6 en 1:1, te selecteren kan het aantal pixels worden verkleind. Bij de 1,6x crop houd je dan altijd nog 19 miljoen pixels over, maar je bent wel het voordeel van de full frame sensor kwijt.

Ondanks het grote aantal pixels haalt de camera een opnamesnelheid van vijf beelden per seconde. Het autofocussysteem heeft 61 velden, waarvan 41 zogenaamde kruissensoren zijn die zowel in horizontale als verticale richting kunnen meten. De EOS Intelligent Tracking and Recognition AF (iTR) maakt het mogelijk om onderwerpen goed te volgen, dat gebeurt op basis van kleur en gezichten. Voor de belichting wordt een 150k pixel RGB+IR sensor gebruikt met flicker detectie, die een constantere belichting bij bijvoorbeeld TL-licht mogelijk maakt. Om de grote hoeveelheid gegevens te verwerken van de sensor hebben de EOS 5DS en de EOS 5DS R twee Digic 6 processoren. Die zorgen er ook voor dat ruis zoveel mogelijk wordt geëlimineerd.

Zoals je mag verwachten is de behuizing gemaakt van een stevig magnesiumlegering. De zoeker laat 100% van het beeld zien. Daarnaast heeft de camera een groot LCD met een doorsnede van 8,11 cm. Om trillingen van de spiegel te verminderen, wat bij zoveel pixels zeker belangrijk is, heeft de EOS 5DS een speciale nokkenaandrijving.

Vanaf juni 2015 zijn beide camera’s te koop. De Canon EOS 5DS heeft een adviesprijs van €3549,00 inclusief BTW, de Canon EOS 5DS R een adviesprijs van €3749,00 inclusief BTW.