Canon gaat door met pixelrace

Canon heeft twee nieuwe CMOS-sensoren ontwikkeld, beide met een opmerkelijk groot vermogen. Vorige week maakte Canon Inc bekend dat het met succes een APS-H-formaat CMOS-beeldsensor heeft ontwikkeld met een beeldresolutie van circa 120 megapixel. Deze week maakt Canon Inc bekend dat het met succes ‘s werelds grootste CMOS-beeldsensor met een chipformaat van 202 x 205 mm heeft ontwikkeld. Dankzij deze afmetingen wordt meer licht opgevangen en is de sensor in staat beelden vast te leggen met 1/100-ste van de hoeveelheid licht die nodig is voor een professionele DSLR-camera.

Beide persberichten:


AMSTELVEEN, 31 augustus 2010—Canon Inc. maakt vandaag bekend dat het met succes ‘s werelds grootste*1 CMOS-beeldsensor met een chipformaat van 202 x 205 mm heeft ontwikkeld. Dankzij deze afmetingen wordt meer licht opgevangen en is de sensor in staat beelden vast te leggen met 1/100-ste van de hoeveelheid licht die nodig is voor een professionele DSLR-camera.

Met 202 x 205 mm behoort de nieuw ontwikkelde CMOS-sensor tot de grootste chips die kunnen worden geproduceerd van een 12-inch (300 mm) wafer. Deze chip is circa 40 keer het formaat van Canon’s grootste commerciële CMOS-sensor.*2

In het verleden resulteerde het vergroten van de afmetingen van de sensor in een verlenging van de tijd tussen de ontvangst en de verzending van de gegevenssignalen. Dit vormde een uitdaging voor het bereiken van hoge uitleessnelheden. Canon heeft dit probleem opgelost door een innovatief ontwerp van het elektronische circuit, met als resultaat een grote, videocompatibele CMOS-sensor. Door tijdens het productieproces te werken in de schoonste van alle cleanroom-omgevingen, minimaliseert de sensor onvolkomenheden en stofdeeltjes.

Omdat de afmetingen van de nieuwe CMOS-sensor zijn vergroot, kan meer licht worden vastgelegd. Dit maakt het mogelijk om in omgevingen met weinig licht opnamen te maken. De sensor is in staat beelden vast te leggen bij 1/100-ste van de hoeveelheid licht die nodig is met een 35mm volbeeld CMOS-sensor. Dit betekent in de praktijk dat videobeelden worden geregistreerd met een snelheid van 60 beelden per seconde bij slechts 0,3 lux aan verlichting.

Tot de mogelijke toepassingen voor de nieuwe, uiterst gevoelige CMOS-sensor behoren het vastleggen van sterren tegen een nachtelijke hemel en het vastleggen van het gedrag van nachtdieren.

Via de verdere ontwikkeling van specifieke CMOS-beeldsensoren zal Canon nieuwe vormen van beeldexpressie mogelijk maken, zowel in de wereld van fotografie als in video.

*1 Op 27 augustus 2010. Gebaseerd op een door Canon uitgevoerde studie.
*2 De ca. 21,1 Megapixel 35mm volbeeld CMOS-sensor in de Canon EOS-1Ds Mark III en EOS 5D Mark II digitale SLR camera’s


AMSTELVEEN, 24 augustus 2010—Canon Inc. maakt vandaag bekend dat het met succes een APS-H-formaat*1 CMOS-beeldsensor heeft ontwikkeld met een beeldresolutie van circa 120 Megapixel (13.280 x 9.184 pixels), ’s werelds hoogste resolutie*2 voor dit formaat sensor.

Vergeleken met Canon’s hoge resolutie CMOS-sensor met dezelfde afmetingen, bestaande uit circa 16,1 miljoen pixels, heeft de nieuw ontwikkelde sensor een pixelaantal dat met circa 120 miljoen pixels bij 7,5 keer zo hoog is en werd de resolutie verbeterd met een factor 2,4.*3

Bij CMOS-sensoren wordt de hoge uitleessnelheid van de pixels bereikt door parallelle signaalverwerking. Een toename van het aantal parallel te verwerken signalen kan resulteren in signaalvertraging en kleine afwijkingen in timing. Door verbetering van de methode voor regeling van de timing van het uitleescircuit, is Canon met succes in staat geweest een hoge leessnelheid van sensorsignalen te bereiken. Met als resultaat dat de nieuwe CMOS-sensor een uitvoersnelheid heeft van circa 9,5 beelden per seconde, zodat deze sensor continu-opnamen van ultrahoge resolutie beelden ondersteunt.

De door Canon nieuw ontwikkelde CMOS-sensor biedt ook de mogelijkheid van Full HD (1.920 x 1.080 pixels) uitvoer. De sensor kan Full HD videobeelden uitvoeren via elk naar schatting 1/16-de deel van het totale sensoroppervlak.

Beelden die met de nieuw ontwikkelde circa 120 Megapixel CMOS-beeldsensor zijn vastgelegd, hebben zelfs na bijsnijden of digitaal vergroten een hogere beelddefinitie en helderheid dan ooit tevoren. De beeldsensor zorgt voor beeldregistratie over een breed veld, waarbij Full HD video slechts een deel van het totale beeldveld gebruikt.

Met de verdere ontwikkeling van CMOS-beeldsensoren staat Canon aan het begin van een nieuwe dimensie in beeldexpressie, waarbij digitale foto’s de kwaliteit van film zullen overtreffen en waarbij videobeelden zullen voortbouwen op de unieke eigenschappen van SLR-camera’s, namelijk hun mobiliteit en vermogen tot expressie via verwisselbare objectieven.

*1 Het beeldvlak van de nieuw ontwikkelde sensor heeft afmetingen van circa 29,2 x 20,2 mm.
*2 Op 20 augustus 2010. Gebaseerd op een door Canon uitgevoerde studie.
*3 De hoogste resolutie van een Canon CMOS-sensor, zoals toegepast in de Canon EOS-1Ds Mark III en EOS 5D Mark II digitale SLR-camera’s, komt overeen met het volbeeld formaat van 35 mm film en telt circa 21,1 miljoen pixels. In 2007 ontwikkelde Canon met succes een APS-H-formaat sensor met circa 50 miljoen pixels.