Capa als dansende stierenvechter

De fotograaf Robert Capa en filmer/fotograaf John Fernhout waren vrienden voor het leven. Ergens tijdens de Tweede Wereldoorlog troffen zij elkaar voor een feestje in de flat van Fernhout en diens tweede echtgenote Polly Korchien op Manhattan. Hiervan getuigen vier opmerkelijke foto’s, vermoedelijk door Fernhout gemaakt en recent ontdekt in de archieven van Fernhout in het Nederlands Fotomuseum.
Op deze foto’s dolt Capa in de rol van stierenvechter met de als ballerina opgeleide Polly Korchien. Het zijn tot nu toe onbekende en ongepubliceerde beelden van Capa die hem in optima forma laten zien: als een uitgesproken womanizer en avonturier met een niet aflatende energie, die doofde toen een landmijn in Indochina op 25 mei 1954 een einde aan zijn leven maakte.

Naar aanleiding van de dubbeltentoonstelling This Is War! Robert Capa at Work & Gerda Taro. Retrospectief (t/m 3 januari te zien) heeft het Nederlands Fotomuseum een uitgebreid webdossier over het leven en werk van John Fernhout samengesteld.
Meer: www.nederlandsfotomuseum.nl