Celebs en Dingen van Alledag, twee galerie-exposities

Jacqueline Lee Bouvier of Kennedy of Onassis, in de wandeling Jacky O., was zijn favoriete celebrity. In de tentoonstelling van de Amerikaanse paperazzo-fotograaf Ron Galella (New York 1931) bij Galerie Wouter van Leeuwen is een heel wandje aan haar gewijd.
Foto’s Ron Galella

Het slachtoffer had op zeker moment genoeg van de stalkende paperazzo en daagde hem voor de rechter. Diens Salomonsoordeel bestond eruit dat Galella altijd op minimaal acht meter afstand moest blijven. Dat maakte zijn foto’s alleen maar spannender en zal hem hoogstwaarschijnlijk geen enkele dollar hebben gekost. Marlon Brando was ooit dusdanig getergd dat hij Galella tracteerde op een fraaie ‘hoek’. Ook die tik heeft deze paparazzo geen windeieren gelegd, want bij een volgende ontmoeting met de filmster droeg Galella een American Football-helm en werd prompt door al zijn collega’s gefotografeerd. Je zou dat het ‘Joop van Tellingen-effect’ kunnen noemen: wanneer iemand vaak genoeg in de buurt van beroemdheden wordt gesignaleerd, straalt iets van die beroemdheid op diegene af.
De galerie presenteert tot en met 8 januari een groot aantal foto’s van de opgejaagde sterren en tevens zijn er enkele boeken van Galella te koop.
De tentoonstelling The Photo-Diaries of Mick Williamson in de Hug-gallery is van een geheel andere orde. Deze Britse fotograaf en fotografiedocent van de London Metropolitan University presenteert in samenwerking met curator Addie Vassie een kleine, afgewogen selectie uit de vele duizenden opnamen, die hij in de afgelopen dertig jaar bijeen fotografeerde. Williamson werkt bijna dagelijks met een eenvoudige halfkleinbeeldcamera en fotografeert losjes op heuphoogte of armslengte. Uit deze spontane opnamen kiest hij die beelden waarin het toeval hem prachtige composities heeft geschonken. Simpele straatbeelden of interieurs, maar van een bijzondere esthetiek. Deze poëtische miniatuurtjes zijn nog tot de jaarwisseling in de Hug-gallery te zien.

Han Schoonhoven

Hug, Gallery for International Photography
Eerste Tuindwarsstraat 16
Amsterdam

Galerie Wouter van Leeuwen
Hazenstraat 27
Amsterdam