Charlotte Dumas winnares De Scheffer

De Scheffer, de tweejaarlijkse prijs voor een talentvolle jonge kunstenaar, is dit jaar gewonnen door fotografe Charlotte Dumas (Vlaardingen, 1977). De prijs bestaat uit een aankoop van een kunstwerk ter waarde van ca € 4.500,- en een presentatie in het Dordrechts Museum.
De tentoonstelling ‘Palermo 7’ van Charlotte Dumas is vanaf 17 juni tot en met 28 september 2008 te bezichtigen in het ‘Dordrechts Museum aan de Haven’, de tijdelijke tentoonstellingsruimte van het Dordrechts Museum aan de Nieuwe Haven 26 in Dordrecht.

Charlotte Dumas studeerde in 2000 af aan de Gerrit Rietveld Academie en volgde in 2001-2002 de Rijksakademie van beeldende kunsten, Amsterdam. Ze maakt portretten van dieren. Wilde dieren die in reservaten leven en door mensen zijn gedomesticeerd of zich juist hebben ontrokken aan het temmen zoals zwerfhonden in de steden.

De afgelopen jaren maakte zij een serie portretten van politiepaarden, renpaarden en wolven. De laatste serie is er een met portretten van tijgers. Ze is er niet op uit een snel en esthetisch plaatje van een dier te schieten. De manier waarop ze een onderwerp benadert – door het grondig te bestuderen en het lang te observeren – is die van een klassiek portrettist. Het is van belang om in de foto het gevoel terug te zien wat ze voor die dieren heeft ontwikkeld.

De Scheffer
Behalve kunst lieten de erven van Ary Scheffer (1795-1858) de Vereniging Dordrechts Museum eind 19de eeuw een fonds na, waaruit ze geacht wordt jonge kunstenaars te ondersteunen. Eens per twee jaar reikt de vereniging in samenwerking met het Dordrechts Museum een prijs uit aan jonge talentvolle kunstenaars: De Scheffer. Van de winnaar wordt een kunstwerk gekocht.

Oordeel jury
Dumas werd uit 79 inzendingen gekozen als winnaar van De Scheffer. De jury, bestaande uit Erik Bos, directeur Galerie Nouvelles Images te Den Haag, Jaap Guldemond, conservator hedendaagse kunst in Museum Boymans Van Beuningen te Rotterdam, Theun Okkerse, beeldend kunstenaar / ontwerper in Dordrecht, Moniek Peters, conservator moderne en hedendaagse kunst in het Dordrechts Museum en Ada van de Vijver, beeldend kunstenaar en docent ToBe te Dordrecht, oordeelde dat Charlotte Dumas van alle kandidaten het meest overtuigde. De consequente en kritische houding ten opzichte van haar werk en de uitgekristalliseerde series waarmee ze zich presenteert, dwingen bewondering af. Met de aankoop van haar werk heeft de Vereniging Dordrechts Museum een waardevolle aanwinst aan het museum te bieden.

Dordrechts Museum aan de Haven
De Scheffer is TUSSENSTOP/08 en onderdeel van de serie activiteiten die het Dordrechts Museum onder de noemer TUSSENSTOP organiseert tijdens de verbouwing. Tentoonstellingen vinden vanaf 17 juni 2008 tijdelijk plaats in het Dordrechts Museum aan de Haven, Nieuwe Haven 26 te Dordrecht. Het Dordrechts Museum aan de Haven is geopend van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Toegang is gratis.

www.dordrechtsmuseum.nl

www.charlottedumas.nl