China arresteert fotojournalist

Afgelopen vrijdag hebben de Chinese autoriteiten een fotograaf uit Hong Kong gearresteerd en enige uren vastgehouden, zo meldde het dagblad South China Morning Post uit Hong Kong enkele dagen terug.
Felix Wong, als fotograaf werkzaam voor de South China Morning Post uit Hong Kong, maakte opnamen van de chaos die ontstond bij de verkoop van de laatste 250.000 toegangskaarten voor de Olympische Spelen. Volgens de autoriteiten is hij aangehouden omdat hij zich op een plek bevond waar hij niet mocht staan en weigerde zich te verwijderen.

China heeft plechtig beloofd buitenlandse journalisten voor en tijdens de Spelen volledige persvrijheid ’te gunnen’. Al uit eerdere berichten, onder andere van NRC-correspondent Bettine Vriesekoop, blijkt dat niet alle gezagsdragers van deze nieuwe regels op de hoogte zijn. De organisatie ‘Journalisten zonder grenzen’ raadt (foto-)journalisten aan het regeringsbesluit over de nieuwe vrijheid voor buitenlandse journalisten altijd bij zich dragen, uiteraard in het Chinees.

Voor binnenlandse journalisten gelden die nieuwe regels niet. Bij onwelgevallige berichtgeving worden zij toegevoegd aan de ruim 80 journalisten die China gevangenhoudt.