Chirurgenhandboek voor oorlogsgruwelen

Het boek ‘War Surgery in Afghanistan and Iraq: A Series of Cases, 2003-2007’, waarin de nieuwste operatietechnieken uit de huidige slagvelden te lezen en zien zijn, is onopgemerkt uitgebracht door het Amerikaanse leger.


De 83 beschrijvingen van 53 oorlogschirurgen zijn klinisch en droog van stof, maar de gruwelijke foto’s tonen de rauwe aard van de hedendaagse oorlog, die tot de meest verschrikkelijke verminkingen leidt. De meeste foto’s zijn genomen door David Leeson, fotograaf van de Dallas MorningNews en in 2004, winnaar van de Pulitzer Prize.

De foto’s tonen afgerukte ledematen, verbrande gezichten, bloederige wonden van meestal Amerikaanse soldaten, maar er zitten ook Irakezen en Afghanen tussen, soms zelfs kinderen. De teksten behandelen tot in detail de verwijderde amputaties, bloedingen en andere in de gevechtslinie ontstane trauma’s. ‘Doel is het aanleren van nieuwe technieken en het tonen van beelden die de gemiddelde chirurg, burger of militair nog nooit gezien heeft.’ aldus Dr. David Lounsbury, internist en één van de drie auteurs.

Het kostbare boek, inclusief voorwoord van ABC correspondent Bob Woodruff die in 2006 ernstig gewond raakte door een bermbom, is niet gemakkelijk te vinden. Vanuit hetzelfde leger worden er hardnekkige pogingen ondernomen om het boek uit burgerhanden te houden. Paradoxaal genoeg, is het boek juist uitgegeven tegen nieuwsfotografen die zich beklagen weggehouden te worden uit de gevechtsgebieden, wegens het afbeelden van doden en gewonden.


New York Times