Claudette van der Rakt wint plagiaat-geding

De fotografe Claudette van der Rakt heeft het kort geding gewonnen dat ze onlangs aanspande tegen het Chassé Theater in Breda. Het theater moet een grote foto verwijderen van de muur van het bespreekbureau. De rechter vindt dat het theater inbreuk maakt op het auteursrecht van Van der Rakt, zo lezen we bij Rechtspraak.nl.
De gewraakte foto is gemaakt door Chassé-medewerker Ton Dirven. Van der Rakt vindt dat deze foto teveel lijkt op een foto die zij in 1993 maakte van een liggende naakte vrouw met als titel Maanlicht.

Ook van de website en alle overige (promotionele) materialen moet de afbeelding verwijderd worden. Dit op straffe van een dwangsom tot een maximum van vijftigduizend euro, aldus Rechtspraak.nl.

De totaalindruk van de foto in het bespreekbureau verschilt te weinig van de eerder door de fotografe gemaakte foto Maanlicht, aldus de rechter in kort geding, die verder vaststelt dat de verschillen niet het gevolg zijn van een creatieve keuze van de maker, maar het gevolg van de functionele eisen die het Chassé Theater heeft gesteld.

Rechtspraak.nl: Chassé Theater moet foto van muur bespreekbureau verwijderen

Het hele vonnis: zaaknummer / rolnummer: 231896 / KG ZA 11-138

Twee weken geleden op PhotoQ: Kort geding over ‘plagiaat’ foto