Co Rentmeester verliest zaak auteursrecht tegen Nike

Het is de van oorsprong Nederlandse fotograaf Co Rentmeester niet gelukt om het sport-concern Nike auteursrechtelijk op de knieën te krijgen. Rentmeester heeft de rechtszaak verloren waarin hij een grote vergoeding vroeg voor het logo dat Nike maakte van een sprong van basketbal-legende Michael Jordan. Volgens Rentmeester was het beeld een kopie uit een foto die hij in de jaren 80 maakte voor het magazine Life. De rechter ziet echter geen duidelijke overeenkomst tussen het een en het ander.

De Amerikaanse foto-site PDN bericht over het vonnis en meldt dat Rentmeester – winnaar van de World Press Photo Award of the Year 1967 – in hoger beroep gaat. Nike gebruikt het ‘Jumpman’-logo om zijn productlijn van Michael Jordan te illustreren.

In eerste aanleg heeft de rechter aangegeven dat Nike niet de foto van Rentmeester heeft gekopieerd, althans dat de fotograaf daarvoor niet voldoende argumenten geeft. Bovendien geeft de rechter aan dat het hebben van een vergelijkbaar idee als een ander nog geen inbreuk op het auteursrecht is.

PDN: Court Rejects Rentmeester’s Infringement Claim Over Nike “Jumpman” Logo