Cobra Kunstprijs Amstelveen 2007 toegekend aan Johannes Schwartz

Gisteren maakte de stichting Cobra Kunstprijs Amstelveen bekend dat fotograaf Johannes Schwartz de tweede editie van deze prijs heeft gewonnen. De prijs bestaat uit 10.000 euro, een expositie en een catalogus.
De Cobra Kunstprijs Amstelveen wordt om de twee jaar uitgereikt. De eerste prijswinnaar was beeldend kunstenaar Joost Conijn. De jury wil werk van in Nederland wonende kunstenaars onderscheiden dat vernieuwend en experimenteel is. De kunstenaars moeten ‘hun expressieve kant verbinden met een conceptuele benadering’, ‘internationaal georiënteerd’ en ‘politiek en maatschappelijk geëngageerd’ zijn en beschikken over een ‘zogenaamde stijdlustige en revolutionaire inslag’.

De juryleden Hedwig Fijen (directeur Manifesta, voorzitter), Alexander Strengers (hoofd Kunstcollectie De Nederlandsche Bank), Dominic van den Boogerd (directeur De Ateliers) en John Vrieze (directeur Cobra Museum voor Moderne Kunst) vonden deze eigenschappen in persoon en werk van Johannes Schwartz (München 1970).

Schwartz studeerde in 1998 af aan de afdeling fotografie van de Rietveldacademie en ontving bij zijn eindexamen de eerste prijs: de Esther Kroon Award. Zijn werk is opgenomen in verschillende institutionele en particuliere collecties. Schwartz’ fotografie was te zien in verschillende tentoonstellingen in Europa en recentelijk in Indonesië. Hij wordt vertegenwoordigd door galerie Van Zoetendaal in Amsterdam. Sinds twee jaar is hij coördinator van de adeling fotografie van de Rietveldacademie.

De fotografie van Schwartz omvat een breed scala van werkwijzen. Hij heeft in opdracht gewerkt, fotografeert op eigen initiatief series over een specifiek omlijnd onderwerp en presenteert grotere conceptuele projecten. Het bekends zijn de opnamen van locaties van individuen met een bepaalde overeenkomst. Schwartz maakte foto’s van interieurs van fotomodellen en blinden; opnamen van jagershutten en behandelkamers van psychiaters en fotografeerde in- en exterieurs van kinderhutten. Voor zijn eindexamen en voor een presentatie in het Foam (met Herman Verkerk) stelde hij exposities samen die handelen over fenomenen als origineel, kopie, representatie en reproductie in de fotografie en verwante media.

De prijs wordt uitgereikt tijdens de opening van tentoonstelling in het Cobramuseum op 24 november van dit jaar. Schwartz zal in die expositie nieuw werk presenteren.