Collectie Eva Besnyö onder grote belangstelling geveild

Het Amsterdamse filiaal van Sotheby toont zich buitengewoon verheugd over de resultaten van de fotografieveiling die op dinsdagavond 25 januari plaatsvond. Naast 39 van de 41 lots uit de nalatenschap van Besnyö zijn ook 96 van de 113 andere ingebrachte foto’s voor gemiddeld het dubbele van de schatting verkocht.
Het publiek was in grote getale naar de Amsterdamse Boelelaan gekomen en via twintig telefoons werd er vanuit Duitsland, Groot Brittanië en de Verenigde Staten meegeboden.
Onder deze omstandigheden werd een nieuw internationaal veilingrecord voor een afdruk van Henri Cartier-Bresson bereikt: een foto van spelende jongens in Sevilla uit 1933 ging voor 78.000 euro naar een Amerikaanse koper. Ook de andere prints van de vorig jaar overleden Cartier-Bresson waren gewild: zij brachten tot zesmaal de (hoogste) estimate op.
Er is vanuit de bomvolle veilingzaal ook aardig geboden op Nederlandse fotografie. Vintage-afdrukken van Besnyö zelf, Emmy Andriesse, Koen Wessing en Ad van Denderen verwisselden ver boven de geschatte opbrengst van eigenaar. Ook op (oudere) werken van Rineke Dijkstra en Erwin Olaf werd druk geboden.
Niet alleen vanwege de aangeboden fotografie (er werd bijvoorbeeld ook nog werk van Capa, Salgado, Ruff en Gursky verhandeld) maar vooral vanwege de belangstelling en de grote opbrengst (veilingtotaal 722.000 euro) mag deze veiling als bijzonder worden aangemerkt. Misschien dat de interesse voor het verzamelen van fotografie in Nederland nu inderdaad groeiende is.

• Over recente ontwikkelingen in de fotografieverkoop:
Levendige fotoveiling bij Sotheby’s New York