Collectie portretten Van Zoetendaal naar Fotomuseum Den Haag

De Amsterdamse galeriehouder Willem van Zoetendaal draagt zijn privé-collectie van 1100 portretten over aan het Fotomuseum Den Haag. Dat meldt de Volkskrant. Het grootste deel van de verzameling bestaat uit werk dat fotografie-studenten maakten aan de Gerrit Rietveld Academie, in de periode dat Van Zoetendaal daar hoofddocent was (1992-2002).
De verzameling bevat onder meer polaroids die Rineke Dijkstra maakte van Poolse studenten en waarin Van Zoetendaal een heldere lijn ziet naar haar latere, wereldberoemde werk. Bij de collectie zitten ook oudere werken, bij voorbeeld van George Breitner.

In de Volkskrant zegt directeur Wim van Krimpen van het Haagse museum: ‘We beschikken nu over een superieure collectie.’ Het museum betaalt voor een deel voor de collectie en krijgt ook een deel geschonken.

In 2008 volgt een tentoonstelling van het werk in Den Haag, gekoppeld aan de uitgave van een boek. Van Zoetendaal verzamelde het werk ‘uit liefde voor het beeld’ dat zijn studenten maakten. ‘Ik was altijd huiverig om ze weg te doen, maar nu worden ze goed geconserveerd én tentoongesteld aan het publiek,’ aldus Van Zoetendaal in de Volkskrant.