Collectie Wereldmuseum ondergebracht bij Nederlands Fotomuseum

Het Wereldmuseum Rotterdam heeft zijn fotocollectie, die behoort tot de drie belangrijkste volkenkundige fotoverzamelingen van Nederland, overgedragen aan het Nederlands Fotomuseum. De moderne geklimatiseerde depots van het Fotomuseum beschikken over de ideale condities om de fotografische objecten te bewaren, aldus een persbericht, dat verder meldt dat de immense verhuizing van circa 120 duizend historische en hedendaagse afdrukken, negatieven, mammoetfoto’s, fotoalbums en prentbriefkaarten naar de overkant van de Maas is deze maand succesvol voltooid.
Het bericht vervolgt:

De fotocollectie Wereldmuseum bevat historisch materiaal, van het Haringvliet in Rotterdam tot aan Paaseiland, dat is verzameld door negentiende- en twintigste eeuwse Nederlandse wereldreizigers, en bevat opnamen van befaamde fotografen zoals Eward Sheriff Curtis, Carleton Watkins, Felice Beato, Sebastiao Salgado, Graciela Iturbide en David Goldblatt.

De overdracht, die in e?e?n jaar is gerealiseerd, betekent voor het Nederlands Fotomuseum een verrijking van de collectie die bestaat uit ruim 130 archieven van Nederlandse fotografen. Met de verwerving wordt de reeds aanwezige collectie antropologische fotografie versterkt en krijgt de Nederlandse fotografie een internationale context. De collectie van het Wereldmuseum bevat veel werk van vroege amateurfotografen. Dit werk is in het Nederlands Fotomuseum, een van de weinige Nederlandse foto-instellingen met brede aandacht voor amateurfotografie, goed op zijn plaats.

Het Wereldmuseum behoudt toegang tot de collectie en is met de verhuizing verzekerd van specialistische zorg en een goede ontsluiting van hun fotocollectie. Het Nederlands Fotomuseum beschrijft de foto’s en digitaliseert op dit moment een topselectie van ruim 900 foto’s die dit najaar voor het eerst voor iedereen toegankelijk zijn via de online beeldbank van het Fotomuseum.

Symposium
In het kader van dit project organiseren het Nederlands Fotomuseum en het Wereldmuseum op 16 november 2012 een symposium over collectiemobiliteit. Met o.a. Stanley Bremer, directeur Wereldmuseum en Herman Maes, hoofdrestaurator Nederlands Fotomuseum en projectleider verhuizing collectie Wereldmuseum.
Meer informatie en programma volgt.

www.nederlandsfotomuseum.nl/collecties

www.wereldmuseum.nl