College onderzoekt plaatsen foto’s relschoppers op internet

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) onderzoekt de plaatsing op internet van foto’s van 250 relschoppende voetbalsupporters, die zich misdroegen rond de wedstrijd Feyenoord-Ajax op 17 april. Een vergelijkbare aanpak van de politie bij een onderzoek naar rellen na de Vierdaagse, in de nacht van 22 juli in Nijmegen, wordt hierbij ook bestudeerd.
Op de website van de Rotterdamse politie staan foto’s van circa 180 verdachten. Een aantal van hen is intussen geïdentificeerd. De politie in Nijmegen had aanvankelijk geen aanknopingspunten. Publicatie van foto’s en videostills in het tv-programma Opsporing Verzocht en op de website van het korps leidde ook hier tot gedeeltelijke idenficatie.

Het CPB is benieuwd naar de motivatie van de politie om de foto’s op internet te zetten, en vraagt zich af hoe lang de foto’s op het web zichtbaar zijn. ‘Het is toch echt anders dan foto’s laten zien bij een buurtonderzoek. Daabij toon je een foto aan de buurt, bij internet aan de hele wereld’, zegt een woordvoerder in de Volkskrant. ‘We heben vooralsnog geen oordeel over het middel. Misschien is het allemaal wel heel zorgvuldig. Dan hebben we meteen een model voor het hele land. Want ook wij juichen toe dat iemand die op een agent inramt gepakt wordt.’

Foto’s verdachten te zien op de websites van de korpsen in: Rotterdam (klikken op Spoorzoekers) en Nijmegen.

Zie ook PhotoQ’s Dossier Privacy