Compact teleobjectief van Nikon en een nieuwe camera

Nikon heeft een interessant objectief op de markt gebracht: de AF-S Nikkor 300mm f/4E PF ED VR. Het is mooi compact teleobjectief. Mede door het een stop minder lichtsterk te maken dan de f/2.8 versie, maar vooral door het gebruik van een nieuw lenselement. Als eerste Nikkor heeft de het nieuwe objectief namelijk een Phase Fresnel-element. Bij dat element wordt gebruik gemaakt van diffractie om de chromatische abberatie te corrigeren en zorgt ervoor dat er minder lensdelen nodig zijn. Canon heeft overigens een soortgelijk element, daar heet het DO. Het resultaat is dat het objectief slechts 89 × 147,5 mm groot is en maar ongeveer 755 gram weegt.

In totaal heeft het objectief zestien elementen, onderverdeeld in tien groepen. Naast het speciale element, heeft het ook een ED-element. De Nano Crystal Coat antireflectiecoating vermindert beeldschaduwen en lichtvlekken en de fluorcoating op het voorste element zorgt ervoor dat vuil en water minder goed hechten. De ingebouwde scherpstelmotor kent drie standen: A/M, M/A en M. Daarnaast beschikt het objectief over beeldstabilisatie waar de stand Sport aan toegevoegd is voor het pannen van snel bewegende onderwerpen. Al met al is het een goed alternatief voor wie geen f/2.8 nodig heeft. De prijs is met € 2089,00 inclusief BTW aantrekkelijk. Het objectief wordt geleverd met foudraal en zonnekap, een statiegondel is optioneel. Vanaf 29 januari 2015 is het objectief verkrijgbaar.

Nikon D5500
Verder heeft Nikon een nieuwe camera met bijpassend objectief aangekondigd. Deze Nikon D5500 en AF-S DX NIKKOR 55–200mm f/4–5.6G ED VR II voor de professionele fotograaf wat minder interessant. Wat de D5500 wel bijzonder maakt is het kantelbaar touchscreen waarop je van alles kunt instellen. De camera heeft een DX-sensor zonder low-pass filter, waardoor de scherpte hoger ligt. Ten opzichte van de voorganger is de Nikon D5500 kleiner en lichter geworden. Uiteraard heeft de D5500 WiFi aan boord, GPS is echter komen te vervallen. De body, in rood of zwart, gaat €819,00 kosten en is vanaf 5 februari 2015 te koop.

Passend bij de Nikon D5500 is de nieuwe AF-S DX NIKKOR 55–200mm f/4–5.6G ED VR II. Een belangrijke verbetering is de beeldstabilisatie, dat nu tot vier stops kan corrigeren. Het compacte objectief heeft een adviesprijs van €359,00 en is vanaf 5 februari 2015 te koop.