Conferentie PhotoStories over recente ontwikkelingen in digital storytelling

Wil je als fotograaf, filmer of journalist een overzicht krijgen van de laatste ontwikkelingen in digital storytelling? Wat zijn de mogelijkheden die internet en andere platforms je bieden voor jouw werk? Hoe kun je beeld met andere media combineren om tot een overtuigend verhaal te komen? Op 21 en 22 mei biedt PhotoStories voor de tweede keer een uitgebreid overzicht van de nieuwe mogelijkheden in documentaire fotografie, film en digitale projecten met pioniers en toonaangevende denkers.

Het programma bestaat uit drie onderdelen:

  • op 21 en 22 mei avondvullende programma’s voor een breed publiek met gerenommeerde sprekers die reflecteren op de geschiedenis, het heden en de toekomst van multimedia producties,
  • op 22 mei overdag bijeenkomsten met specialisten over allerlei aspecten van multimedia producties en presentaties van inspirerende voorbeelden,
  • van 20 t/m 22 mei een masterclass digital storytelling voor een tiental fotografen en filmprofessionals met een eigen idee voor een digitaal project, onder leiding van de gerenommeerde Deense expert Bjarke Myrthu.

Vastgelegd als sprekers voor de avonden zijn onder meer:
Pieter ten Hoopen, veel gelauwerd fotograaf die net de productie ‘Hungry Horse’ heeft gemaakt bij MediaStorm;
William Uricchio, hoogleraar Vergelijkende Mediastudies aan het MIT in en aan de Universiteit Utrecht;
David Campbell, onderzoeker/publicist/producer die onder meer voor World Press Photo de afgelopen jaren belangrijk onderzoek heeft gedaan.

De namen van meer sprekers volgen binnenkort.

Voor het programma op vrijdag 22 mei overdag kunnen bezoekers praktijkervaringen horen van en delen met onder meer Sara Kolster, Anouk Steketee, Bregtje van der Haak, Richard Vijgen, Robert Overweg, Robert Knoth en Peter Claassen, die inzicht geven in grafische vormgeving, geluid en montage, interaction design, projectmanagement, datavisualisatie en andere aspecten.

Fotografie en film beleven een nieuwe fase in hun ontwikkeling. Niemand kan precies voorspellen waar het naar toe gaat. In Frankrijk en de Angelsaksische landen experimenteren producenten veel met vormen van multimedia storytelling. In Nederland is kennis over dit onderwerp nog maar mondjesmaat aanwezig. Het internationale symposium PhotoStories wil niet alleen de kennis over dit onderwerp vergroten, maar vooral ook fotografen en filmers stimuleren en begeleiden die kennis om te zetten in daadwerkelijke producties, gemaakt door teams met expertise uit beide werelden.

PhotoStories organiseerde in 2011 een eerste symposium over multimedia en fotografie in Rotterdam. Na vier jaar is het tijd om te inventariseren hoe de ontwikkelingen verlopen en wat de visies op de toekomst zijn. Vandaar dat de organisatoren (Nederlands Fotomuseum, IDFA DocLab, PhotoQ, Paradox en Jenny Smets) in samenwerking met Filminstituut Eye en World Press Photo een tweede editie opzetten, deze keer in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam.

Photostories wordt mede mogelijk gemaakt door: Stichting Democratie en Media, DuPho, Stimuleringsfonds voor de Journalistiek, Filmfonds.

Meer informatie en updates:
 www.photo-stories.org

Zie ook: Oproep deelname aan PhotoStories Masterclass: digital storytelling