Conflicten over fotografie en sport verharden

De wereldvoetbalbond FIFA heeft het overleg beëindigd met een groot aantal persorganisaties: afspraken over verslag doen van WK voetbal komende zomer in Duitsland zijn verder weg dan ooit. In de VS heeft het persbureau AP laten weten dat het geen foto’s meer verspreid van professioneel damesgolf, een gevolg van striktere regels van de Ladies Professional Golf Association (LPGA).
De World Association of Newspapers en een grote groep persbureaus (AP, Reuters, AFP, Getty, DPA en EPA) hebben een open brief gestuurd naar FIFA-baas Blatter om hun ongenoegen en afkeuring te uiten over de beslissing om de onderhandelingen te verlaten.

Volgens de WAN legt de FIFA regels op die inbreuk maken op zowel de redactionele onafhankelijkheid als het recht op vrije informatieverstrekking. Met name aan de publicatie van foto’s op websites zijn door de FIFA sterke beperkingen opgelegd (pas drie kwartier na de wedstrijd publiceren en dan alleen maar een klein aantal foto’s), maar ook aan het afdrukken van foto’s in kranten wil de FIFA sterke banden leggen (geen fotoseries publiceren).

Een kleine twee jaar geleden speelde een vergelijkbaar conflict tussen de Eredivisie en de Nederlandse pers. Dat is toen met een compromis opgelost.

Het conflict rond het damesgolfen in de VS draait om de eis dat de LPGA een groot deel van het auteursrecht van de foto’s opeist die tijdens toernooien worden gemaakt. De organisatie maakt aanspraak op gratis gebruik van dergelijke foto’s voor niet-commercieel gebruik en op twintig procent korting bij commercieel gebruik.

• WAN: World’s Press, News Agencies, Regret FIFA’s Withdrawal From World Cup Talks

• NVF: Geschil fotorechten in voetbalstadion opgelost

• PDN Online: AP Cancels Photo Coverage Of LPGA