Congo-tentoonstelling in Antwerpen zeer populair

Al meer dan 48 duizend bezoekers bezochten de tentoonstellingen Congo (belge) van Carl De Keyzer en Congo belge en images van Carl De Keyzer en Johan Lagae. Nog tot en met 16 mei zijn deze tentoonstellingen bezoeken in het Fotomuseum (FoMu) te Antwerpen.
Het Fomu meldt verder:

Bij de tentoonstellingen zijn 2 gelijknamige boeken uitgegeven bij uitgeverij Lannoo. Van beide boeken is ondertussen al een tweede druk verschenen.

De laatste dag van de tentoonstelling, zondag 16 mei, signeert Carl De Keyzer zijn boeken in de bookshop van het FoMu tussen 14 en 16 uur.

Congo (belge)

Carl De Keyzer, Belgische topfotograaf en lid van het geronommeerde agentschap Magnum, realiseerde een reeks opnamen die een indringend beeld schetsen van de Belgische restanten in het moderne Congo. Hij volgde de route van toeristische trekpleisters zoals beschreven in een oude reisgids. Het resultaat is een unieke fotoreeks met historische betekenis, die confronterend is omdat ze zowel vragen oproept bij de manier waarop België deze kolonisatie architecturaal en urbanistisch heeft ingevuld, als bij de oorzaken van de huidige staat van chaos en verval.

Congo belge en images

Congo belge en images vertrekt vanuit de rijkdom aan visueel materiaal over het koloniale verleden van Congo. Carl De Keyzer en Johan Lagae selecteerden uit het immense archief van het Koninklijk Museum voor Midden Afrika in Tervuren 100 nooit eerder gepubliceerde foto’s van Belgisch Congo. Het opzet is niet zozeer een historisch overzicht van de fotografie in Belgisch Congo, maar eerder de presentatie van ‘sprekende beelden’ die de neerslag zijn van een ‘ontdekkingsreis’ doorheen de collecties van het Koninklijk Museum voor Midden Afrika in Tervuren.www.fotomuseum.be