Converging Visions wisselt uit tussen Nederland en Nigeria

In juni en juli 2012 zijn de fotografen David Galjaard, David de Jong, Andrea Stultiens en Karine Versluis drie weken naar Lagos geweest in het kader van het uitwisselingsproject Converging Visions. Samen met Nigeriaanse fotografen Abraham Oghobese, Chidinma Nnorom, Adolphus Opara en Emeka Okereke, één van de initiatiefnemers van het project verbonden aan de Nigeriaanse stichting Invisible Borders, Trans African Photography Initiative, hebben zij intensief samengewerkt, aldus een persbericht.
Het bericht vervolgt:

Plannen die van tevoren gemaakt werden liepen vaak anders. Het improviseren en iets voor elkaar krijgen in een stad als Lagos, het samenwerken met de Nigeriaanse fotografen, de ervaring om in een lokale wijk in de megastad te wonen heeft de fotografen veel nieuwe ervaringen en inzichten gebracht. En, het is iedereen ook nog gelukt om nieuw werk te maken.

Stultiens heeft cultuurpodia gefotografeerd en de verschillende soorten publiek die deze plekken trekken. De Jong heeft zijn lens gericht op de ‘gated communities’ waar rijke Nigerianen wonen. Hij heeft onderzocht hoe orde en chaos daar samenkomen. Galjaard heeft onderzocht hoe men het afvalprobleem in Lagos te lijf gaat. Onder de noemer van The Beautification Project, worden sloppenwijken, illegale markten en dump-plekken van afval, omgetoverd tot groene esthetische locaties om de stad schoner, groener en veiliger te maken. Versluis volgde Favour, een meisje uit Oost-Nigeria dat zoals vele jonge mensen naar Lagos is gekomen met hoop op een nieuwe toekomst.

Converging Visions is een uitwisselingsproject tussen Nederlandse en Nigeriaanse documentaire fotografen uit Lagos met als doel documentaire fotografen met elkaar in dialoog te laten gaan en hen op deze manier anders naar hun eigen maatschappelijke- en politieke situaties en beroepspraktijken te laten kijken. Ook bouwen de fotografen op deze manier aan een groter culturele en internationale netwerk. Het eerste deel van zit er op. Iedereen is veilig teruggekomen uit Lagos, de eerste contactvellen zijn gemaakt en er is begonnen met de selectie van de beelden.

Momenteel is de groep bezig met de voorbereidingen van Converging Visions, deel 2, waarbij de vier Nigeriaanse fotografen naar Nederland komen om hier een project te gaan doen. Naar verwachting zal dit begin 2013 plaatsvinden.

Zie voor een overzicht van het proces de Facebook-pagina van Converging Visions en/of de website van Fotodok