Corbis boekt recordgroei van 22 procent

Het fotostockbureau Corbis heeft in 2004 een groei geboekt van 22 procent. Een nieuw record voor het bedrijf. Wereldwijd groeide de markt voor stockburea’s gemiddeld vijf procent. Voor Corbis is vooral de markt in Azië, met name Japan, ontzettend gegroeid. In 2004 nam de afname van Corbis foto’s met 57 procent toe, alleen al in Japan.
Corbis is een initiatief van software tycoon Bill Gates. In een jaar waarin de stockbureaus steeds minder foto’s kunnen slijten aan media is de groei van Corbis opmerkelijk. In 2004 bedroeg de omzet 170 miljoen dollar. Het bedrijf maakt nog geen winst, maar verwacht dat de omzet in 2005 kostendekkend zal zijn. Directeur Steve Davis hoopt zelf op een kleine winst.

Corbis heeft recentelijk Zefa overgenomen, Europa’s grootste stockbureau. Davis verwacht dat de omzet van Zefa in 2005 met 40 procent zal stijgen. Corbis is verder een samenwerking aangegaan met Marvel, stripproducent van onder andere Spiderman, The Incredible Hulk en X-men. Corbis is het eerste stockbureau dat ook striptekeningen verkoopt. Davis hoopt met dit project in een gat in de markt te hebben gevonden.