Corbis heeft meeste fotografen in Bagdad

Microsoft-dochter Corbis heeft op het moment van alle bureaus de grootste aanwezigheid in Bagdad. Vijf fotografen volgen er de ontwikkelingen voor dit mega-fotoarchief. Corbis steekt daarmee uit boven de traditionele fotopersbureaus AFP (twee fotografen), Reuters (drie) en AP (vermoedelijk twee of drie), maar ook boven de belangrijkste beeldbank-concurrent Getty (twee fotografen).
Namens Corbis verblijven de Franse fotografen Antoine Serra, Olivier Coret en Patrick Robert, de Amerikaan Thorne Anderson en de Irakees Paul Asseker in Bagdad, van wie de eerste vier ervaring hebben met werk in oorlogssituaties. Getty Images heeft er de Italiaan Marco Deloro en correspondent Scott Peterson van het Amerikaanse blad Christian Science Monitor.

AFP werkt er met de Fransman Patrick Baz, de Libanees Ramzi Haidar en een plaatselijke fotograaf. AP had tot nu toe Jerome Delay, één van hun beste fotografen, in Bagdad aan het werk. Of die er nog zit en welke plannen AP verder heeft wil het persbureau niet zeggen, zo blijkt uit berichtgeving op de website van het Amerikaanse fotomaandblad PDN. Reuters meldt in een eigen bericht dat hun staffotograaf Goran Tomasevic en twee ‘excellent local shooters’ aan het werk zijn in de Irakese hoofdstad.

Min of meer tot zijn eigen verbazing heeft het Londense agentschap Panos Pictures twee fotografen in Bagdad, de Amerikaan Kael Alford en de Iraanse Farah Nosh. Normaal gesproken profileert Panos zich met het volgen van gebeurtenissen die onderbelicht blijven in de massamedia.

Het magazine Time heeft Magnum-fotograaf Yuri Kozyrev naar Bagdad gestuurd. De Los Angeles Times heeft fotografe Carolyn Cole in Bagdad en Newsday heeft er ook nog een fotograaf. De New York Times, de Chicago Tribune en de Washington Post hebben hun mensen uit veiligheidsoverwegingen laten vertrekken uit Bagdad.