Cornell Capa (90) overleden

De Amerikaanse fotograaf Cornell Capa is vrijdagochtend thuis in Manhattan overleden. Capa was de jongere broer van Robert Capa. Net als Robert was Cornell Life-fotograaf en lid van Magnum. Hij was niet alleen een goed fotojournalist in met name de jaren 50 en 60, hij ontwikkelde zich vooral ook tot een geweldige organisator die onder meer het International Center for Photography oprichtte in New York.
Capa werd in 1918 in de Hongaarse hoofdstad Boedapest geboren als Cornel Friedman. Eigenlijk wilde hij na zijn middelbare school dokter worden, maar toen hij in 1936 naar Parijs ging om zijn broer te bezoeken en in contact kwam met Henri Cartier-Bresson en David Seymour besloot hij zich aan de fotografie te wijden. Om dat te onderstrepen nam hij de nieuwe achternaam van zijn broer over.

Net voor de Tweede Wereldoorlog begon, nam hij een baan aan als drukker in de doka van het blad Life. Gedurende de oorlog werkte hij voor de foto-inlichtingendienst van de Amerikaanse luchtmacht.

In 1946 kon Cornell Capa bij Life als junior fotograaf aan de slag. ‘Life en ik waren het erover eens dat één oorlogsfotograaf in de familie genoeg was,’ zei hij doelend op het legendarische werk van broer Robert. ‘Ik zou een fotograaf voor de vrede worden.’

In 1969 publiceerde Capa het boek ‘The Concerned Photographer’, waarin hij dit begrip omschreef als een fotograaf die zich hartstochtelijk wijdt aan werk dat bijdraagt aan het begrip en welzijn voor de mensheid en die foto’s maakt ‘waarin oprecht menselijk gevoel voorgaat boven commercieel cynisme of ongeïnteresseerd formalisme’.

Hij citeerde daarbij ook graag het credo van Lewis Hine: ‘Ik wil twee dingen doen. Ik wil laten zien wat er verbeterd moet worden. En ik wil dingen laten zien die op prijs gesteld moeten worden.’

Cornell werd Magnum-lid na het overlijden van broer Robert Capa in 1954 – hij stapte op een landmijn in Vietnam. Cornell: ‘Vanaf dat moment was ik bezeten door de vraag wat er met het werk gebeurt dat een fotograaf nalaat en hoe dat werk levend gehouden kan worden.’

In 1974 richtte Cornell Capa in New York het International Center for Photography (ICP)op. Hij was er directeur van tot 1994. Onder zijn leiding groeide het ICP uit tot een instelling die niet alleen de archieven van Robert Capa en andere fotografen beheert, maar ook door tentoonstellingen, cursussen, lezingen, publicaties en andere manifestaties een grote stimulans is voor de fotografie.

• New York Times: Cornell Capa, Photographer, Is Dead at 90

• Magnum Photos: 48 images

• Internaional Center for Photography: In Memoriam