Crowdfunding gezocht voor documentaire over Sam Waagenaar

Documentair filmmaker Pim Zwier wil een documentaire maken over het levensverhaal van fotograaf Sam Waagenaar. Om het benodigde bedrag bij elkaar te krijgen, is het project onder andere ondergebracht bij crowdfundingsite CineCrowd.
Sam Waagenaar begon als schoenmaker, maar werkte zich al snel op als publiciteitsmanager. Daarna vertrok hij naar Hollywood om acteur te worden. In 1944 keert hij terug naar Europa als oorlogscorrespondent en fotografeert de bevrijding van Parijs. In 1945 fotografeert hij Auschwitz en de verwoestingen in Berlijn, Warschau en Amsterdam.

Vanaf het eind van de oorlog reist hij als journalist/fotograaf rond de wereld en schrijft hij meerdere boeken. Sam Waagenaar is in de jaren zestig bekend geworden met zijn fotoboeken Vrouwen van Rome en Vrouwen van Israël.

Pim Zwier heeft plannen voor het maken van een documentaire over het leven van Wagenaar, gebaseerd op zijn eigen woorden en beelden. Deze woorden vindt hij in de nog ongepubliceerde autobiografie van Sam Waagenaar: Never a Dull Moment. Het beeld zal bestaan uit zijn fotografie, aangevuld met film archiefmateriaal.

Het Nederlands Filmfonds ondersteunt het project en daarmee is een substantieel deel van het benodigde geld al binnen. Er is ook een distributeur gevonden die de intentie heeft uitgesproken de film uit te zullen brengen in de Nederlandse bioscopen. Om het resterende bedrag te werven is het project onder andere ondergebracht bij CineCrowd.

CineCrowd: Never a Dull Moment