Cubaanse krant toont Castro met Hitler-snor

In de officiële Cubaanse partijkrant Granma heeft op 4 december een foto gestaan waarop president Fidel Castro is te zien met een Hitler-snor. ‘De beroemdste baard ter wereld heeft plaatsgemaakt voor het beruchtste snorretje uit de geschiedenis’, zo schrijft de Britse krant The Guardian, die de affaire gisteren openbaarde.
De foto is vermoedelijk op de computer bewerkt. Niet alleen is de baard verwisseld voor de snor, ook zijn haar is donkerder en met een natte kam gefatsoeneerd.

De autoriteiten zijn een onderzoek begonnen naar de plegers van deze politieke satire. Van de Granma van 4 december zijn maar weinig exemplaren op straat gekomen. De meeste zijn gelijk na publicatie teruggehaald. Naar verluidt zijn er arrestaties verricht.

De foto sierde een verslag van een ontmoeting van Castro met een groep Noord-Amerikaanse studenten. Volgens sommigen zijn ook mensen op de achtergrond ‘bewerkt’: donkere brillenglazen voor een maffia-uiterlijk, witte streepjes om de mond van mensen die geen kritiek durven uiten op Castro.

De foto, zij het klein en weinig duidelijk, is te zien bij the Guardian.
De echte Castro is in ruime mate te aanschouwen bij Granma.