Curator John Szarkowski (81) overleden

Als er vorige eeuw iemand was die fotografie de definitieve duw heeft gegeven om als kunstvorm serieus te worden genomen, dan is dat John Szwarkowski geweest. De Amerikaanse curator overleed afgelopen zaterdag in Pittsfield in Massachusetts aan de gevolgen van een beroerte, zo meldt de New York Times.
Szarkowski was vanaf 1962 bijna drie decennnia lang de curator fotografie van het Museum of Modern Art (MoMA) in New York. Met het samenstellen van tentoonstellingen en boeken oefende hij grote invloed uit op de manier waarop wij zijn gaan kijken naar fotografie. Fotografie was niet alleen een manier om te doumenteren of om een schilderkunstig beeld te maken, maar een medium met eigen wetten en mogelijkheden.

Enkele Amerikaanse fotografen hebben hun faam voor een belangrijk deel aan Szarkowski te danken: Diane Arbus, Lee Friedlander, Gary Winogrand. Ze maakten foto’s van alledaagse onderwerpen, vaak zo te zien uit de losse pols. Szarkowski stelde dat deze nieuwe generatie documentaire fotografie opschoof in een meer persoonlijke richting: ‘Hun doel was niet om het leven te veranderen, maar om het te leren kennen.’

In 1976 kon William Eggleston met zijn typische kleurenfoto’s doorbreken dankzij een tentoonstelling die Szwarkowski samenstelde. Begin jaren tachtig bezorgde de curator de Franse fotograaf Eugène Atget een revival.

Szarkowski studeerde af als kunstshistoricus, maar was ook fotograaf en klarinettist. In 1990 verzorgde hij een afscheidstentoonstelling in het MoMA, Photography Until Now.

• New York Times: John Szarkowski, Curator of Photography, Dies at 81