Dal

Aan een eindeloze draad scheert stoeltjeslift 31 langs de kruinen van de bomen. Bungelend boven een gitzwarte afgrond werpen we vanuit duostoel 30 bezorgd een blik achterom. Maar in plaats van bedrukte gezichten een breed lachend echtpaar. Vakantie!

Op grote hoogte schommelen twee bestofte herenschoenneuzen boven hun halfpension in de peilloze diepte. De loodzware weg naar de top werd bewandeld, daarom nu twee enkeltjes terug naar de eetzaal. Midden in het schitterende uitzicht staat de slappe boodschappentas van thuis op de benen: limonade en broodjes zijn op, meneer en mevrouw wegen nu vast wel een kilo’tje zwaarder. Hun ophangsysteem valt buiten het kader.

Flitslicht. Gedurende 0,002 seconde licht mevrouw op tegen de nogal platgeslagen, perspectiefloze verte. Mevrouw is op kousenvoeten. In haar schoot rust een slappe handtas met nergens een bult van slippers, sandalen of schoenen. Ook op de onderrand van het beeld geen spoor te bekennen van uitgeglipt schoeisel. De flits is voorbij, het dal wordt weer voelbaar. Het dal wordt steeds dieper.

Terwijl nummer 31 versteend aan zijn kachelpijp in de ruimte blijft steken, komt op slechts vijf meter afstand nummer 32, hangend aan een rij gezellige lampen, naar beneden gezeild. Her en der zweven hoedjes, die op de top nog een stapel waren, door de ijle berglucht.

In het dal noteert de fotograaf in potloodlijn 74/ 31a op de foto. Echtpaar 31 stapt uit de stoeltjeslift. Ondertussen buigen op grote hoogte de lijnen steeds dieper door… om zich dan weer plotseling op te richten en geheel onverwacht het beeld te verlaten.

schoenendoos0

Schrijfster en beeldend kunstenaar Margit Willems deelt foto’s met ons uit haar verzameling en die van anderen. Meer fotokeuzes van Willems zijn te vinden op de Facebook-pagina K Wispelaer Zetkrant.