Dalai Lama vond foto’s Richard Gere maar niks

Vandaag verspreidde het bericht zich als een olievlek over het internet: de Dalai Lama uitte – al weer een hele tijd terug – ernstige kritiek op de foto’s van Richard Gere, acteur en Tibet-fan.
Waarom het bericht nu ineens opduikt, is moeilijk te achterhalen, maar het is te koddig om niet met onze lezers te delen. Gere die zich, ondermeer met zijn stichting The Gere Foundation, al jaren inzet voor Tibetaanse vluchtelingen, moest even slikken bij het kritische commentaar van de Dalai Lama.

Zo’n tien jaar terug exposeerde de acteur foto’s over Tibet om geld voor het goede doel in te zamelen. Hij was verrukt dat de Dalai Lama, die hij als zijn spirituele gids beschouwt, bereid bleek zijn tentoonstelling te bezoeken.

Op zeker moment roept de Dalai Lama Gere bij zich. De geestelijk leider wijst op één van de foto’s en zegt tegen de acteur: ‘This is really poor quality’. Gere vertelt dat hij het bestierf. ‘Ik hou van soft-focus beelden, een tikje onscherp. Maar hij vond het helemaal niks. De Dalai Lama houdt van kleur, mijn foto’s zijn zwart-witte platinaprints en een beetje vreemd.’