Daniel Koning leidt discussie over landschap in

In Arcam in Amsterdam is woensdagmiddag een discussie over het Nederlands landschap. Is het mooi, lelijk, groen, rommelig, iets anders? Aaneliding is de recente verschijning van het boek Nederland voor gevorderden van Daniel Koning.
Zoals Arcam in de uitnodiging schrijft:

‘Afgelopen zomer werd de Canon van het Nederlandse landschap gepresenteerd. Deze week verscheen het bijbehorende boek. Daarin zien we Nederland op zijn mooist: groene weilanden met mooie wolkenluchten en prachtige meren en kanalen. Dat is ook niet verwonderlijk als je bedenkt dat de gezamenlijke provincies het initiatief namen voor de canon. Het is dus eigenlijk pure Holland-promotie, aldus fotograaf Daniel Koning.

Koning publiceerde onlangs het fotoboek Nederland voor gevorderden en laat daarin een andere kant van Nederland zien: de industrieterreinen, rotondekunst, golfterreinen, prefabcontainer–woningen, berm–monumenten, appartementen in de vorm van een kasteel en bedrijven gehuisvest ín geluidswallen.

Het promoten van Nederland door tijdloze stukjes landschap bijeen te brengen in een canon zoals de provincies doen, of het formuleren van een kabinetsprogramma getiteld ‘Mooi Nederland’ zoals de rijksoverheid doet, kan geen kwaad misschien. Maar wat is de waarde ervan? Gaat de verrommeling desondanks niet gewoon door? Is het niet reëler uit te gaan van het Nederland zoals dat zich vandaag aan ons voordoet?

Daniel Koning zwengelt de discussie graag aan en presenteert daarom een Nieuwe Canon van het Nederlandse landschap. Na de presentatie is er een discussie onder leiding van architectuurhistoricus Jeroen Schilt.
Daaraan zullen deelnemen: Programmadirecteur Mooi Nederland Edward Stigter (onder voorbehoud), schrijver Willem van Toorn, landschapsarchitecten Maike van Stiphout (directeur DS landschapsarchitecten) en Serge Vonk (directeur IMOSS te Amersfoort), architect Jord den Hollander en documentairemaker Martijn van Haalen.’

De discussie begint om 16 uur in Arcam Architectuurinstituut Amsterdam, Prins Hendrikkade 600, Amsterdam.