Belangrijke foto´s uit de Nederlandse dansgeschiedenis duiken op in alle hoeken en gaten van Maastricht: in verenigingsgebouwen, cafés en op straat, zo meldt een perbericht. De hoofdstad van Limburg is van 27 september tot en met 9 oktober expositieruimte voor Dans in de Stad!.
Het bericht vervolgt:
Burgemeester Onno Hoes koos vijf dansfoto’s die het straatbeeld van zijn stad zullen sieren. De foto’s zijn afkomstig uit de collectie van Theater Instituut Nederland (TIN) en laten uiteenlopende dansstijlen zien van 1946 tot nu.
De expositie ‘Dans in de Stad!’ is tot stand gekomen in samenwerking met de Nederlandse Dansdagen.
“Dans is de ultieme controle over het menselijk lichaam. In mijn fotokeuze wilde ik dat tot uitdrukking brengen. En dans is een vorm van expressie die past bij Maastricht. Van ingetogen elegantie in de theaters, tot uitbundig explosief in de straten tijdens een volksfeest als carnaval. Kortom, Maastricht is dans!”, aldus burgemeester Onno Hoes.
Dans in de Stad!
‘Dans in de Stad!’, met onder andere een foto van een dansende Marco Gerris uit 1999, geeft de Maastrichtenaren en festivalbezoekers van de Nederlandse Dansdagen een kijkje in de omvangrijke collectie van het TIN. Via de QR code op het affiche, die naar de Theaterencyclopedie.nl leidt, is meer achtergrondinformatie te vinden over het project, de afgebeelde voorstelling, het gezelschap en de dansers. De collectie van het TIN bevat meer dan 12.000 dansfoto’s waarin de oudste foto dateert van 1865. Jaarlijks wordt de collectie aangevuld met foto’s van vijfentwintig dans premières.
Theater Instituut Nederland (TIN)
TIN is hét theatergeheugen van Nederland met een collectie van meer dan een miljoen objecten, vanaf de 17e eeuw tot vandaag. De affiches en scènefoto’s, kostuums en maquettes, teksten en beeld- en geluidsopnames vertellen de geschiedenis van het Nederlandse theater. Deze worden gepresenteerd in reizende tentoonstellingen en sinds kort ook op www.theaterencyclopedie.nl.
Het TIN ontvangt als sectorinstituut voor theater en dans tot eind 2012 subsidie van het Ministerie van OCW. Vanaf 2013 stopt de financiering van de sectorondersteunende taken. Het TIN hoopt als theatermuseum de taak als erfgoedinstelling voort te kunnen zetten.
De Nederlandse Dansdagen
Tijdens het festival de Nederlandse Dansdagen tonen de Maastrichtse theaters onvergetelijke voorstellingen van uiteenlopende dansstijlen. Van jong talent tot bekende choreografen, van urban dans tot klassiek ballet. Voor (internationale) bezoekers en programmeurs biedt het festival de uitgelezen kans om in één weekend een overzicht te krijgen van de diversiteit van de Nederlandse dans. De 14e editie van het festival vindt plaats op 7, 8 en 9 oktober.
Gemeente Maastricht
De ambities van de gemeente Maastricht zijn zichtbaar in hun kandidatuur voor Culturele Hoofdstad 2018. Maastricht bouwt aan de toekomst van stad en regio en ziet kunst en cultuur als een belangrijke peiler daarin.
Theater Instituut Nederland: Dansfoto’s sieren straatbeeld van Maastricht