Darpa geeft informatie over 1,8 gigapixelcamera voor drones

Darpa en het Amerikaanse leger hebben voor het eerst meer informatie vrijgegeven over de mogelijkheden van de ARGUS-IS, een camera met 1,8 gigapixels die gebruikt kan worden voor drones van het Amerikaanse leger. De Argus is daarmee het surveillancesysteem met de hoogste resolutie.


De Argus is volgens Darpa opgebouwd uit 368 kleine sensoren van slechts 5 megapixels, niet veel groter dan de sensor van een smartphone. Deze 368 sensoren zijn gericht op de grond via vier beeld-gestabiliseerde telescopische lenzen. Door de hoge resolutie moeten computers zo’n 6000 terabytes aan videogegevens verwerken per dag, wat gelijk staat aan 5000 uur full-hd-beelden.Een gedeelte van de verwerking van videobeelden gebeurt binnen de Argus of de drone die het draagt, maar het grootste gedeelte wordt bijna gelijkertijd verwekt op grondstations.

Het oorspronkelijke doel was om de Argus in te zetten in Afghanistan, maar dat is nooit gebeurd. De helikopter waar de Argus aan zou worden bevestigd, is inmiddels gesloopt. De Argus zal nu bevestigd kunnen worden aan een Predator drone, maar waar het surveillancesysteem dan vervolgens zou worden gebruikt is niet bekend.

ExtremeTech:DARPA shows off 1.8-gigapixel surveillance drone, can spot a terrorist from 20,000 feet