Dash Snow (27) overleden

Tijdens onze zomervakantie stierf in New York de jonge kunstenaar/fotograaf Dash Snow. Omdat er over hem niet voor niets tot op vandaag hevige discussies op verschillende websites worden gevoerd, waaronder die van The New York Times, willen we zijn overlijden niet zo maar laten passeren.
Dashiell A. Snow (27 juli 1981 – 13 juli 2009) had al een zekere reputatie als anarchistisch kunstenaar toen hij door een artikel in het New York Magazine in januari 2007 wereldberoemd werd in New York. Hij was de zoon van de musicus Christopher Snow en Taya Thurman, kleindochter van Dominique and John de Menil. De De Menils werden in de Verenigde Staten beschouwd als royalty: ze waren olie-miljardairs en profileerden zich als filantropen. Bij Houston bouwden ze een museumdorp met onder andere de Mark Rothko kapel en het Martin Luther King monument van Barnett Newman.

Tussen zijn moeder en Dash boterde het niet en hij werd op zijn dertiende naar een soort gereformeerde kostschool in Georgia gestuurd. Hij liep weg, vestigde zich in Lower East Side. maakte graffiti-pieces en gapte een camera om vast te leggen wat hij de volgende ochtend waarschijnlijk vergeten was. Zijn tag, signatuur, was Sacer, naar de Romeinse term Homo Sacer: banneling, vogelvrij. Hij treiterde het gezag en zijn graffiti-concurrenten door daklozen te betalen om zijn tag op hun rug te mogen spuiten.

Daarnaast schoot hij duizenden foto’s, vooral polaroids. Snow legde vast wat hij meemaakte: tijdens het bomben (zijn graffiti-activiteiten), het nachtleven op de straten en de drank- en drugfeestjes met zijn generatiegenoten. Snow begon collages te maken met krantenknipsels, urine, sperma, gevonden en gefotografeerde beelden. Tien jaar terug ontmoette hij de jonge fotograaf Ryan McGinley en rijzende ster Dan Colen, die zijn gezworen kameraden werden. McGinley fotografeerde hem zo vaak als hij kon en met Colen creëerde hij de inmiddels beruchte ‘nesten’. Spontaan, in een duur hotel in Londen, of in opdracht van een New-yorkse galerie.

Het ‘nest’ ontstond in het gezelschap van alle beschikbare vrienden en kennissen door het versnipperen van tientallen of soms honderden telefoonboeken, het verplaatsen van het aanwezige beddegoed en de gordijnen, het sprayen van tientallen tags en het consumeren van alle beschikbare drank en drugs. En dan kleedde iedereen zich uit om zich hamster te voelen.

Dergelijke acties trokken de aandacht van instellingen als de Royal Academy of Arts in Londen, Saachi, Deitch Projects en het Whitney Museum of American Art, die het werk van Snow en Colen presenteerden.

Snow worstelde al langer met zijn zwak voor de drugs. Afgelopen voorjaar kickte hij af op een eiland in de Cariben. Hij zag er volgens zijn vrienden beter uit dan ooit en koesterde het gezelschap van zijn dochtertje Secret Magic Nico Snow. Maar na een onheilspellend telefoontje trof zijn vriendin Jade Berreau hem in de nacht van 13 op 14 juli dood aan in een chic hotel. In de kamer vonden ze de een leeg blikje Amstel, een leeg blikje Heineken, een lege fles rum en dertien lege heroïneverpakkingen.

78 polaroids uit de nalatenschap van Dash Snow: www.tinyvices.com/dash_snow_1

Het artikel waardoor hij beroemd en berucht werd: http://nymag.com/arts/art/profiles/26288